Dnes přináším recept opět z vietnamské kuchyně. Jedná se o jednoduchý, ale pro milce vietnamské stravy docela důležitý recept. Doporučuji se ho naučit a naloženou skleničku mít stále připravenou v ledničce. Nákladou mrkev s ředkví -đồ chua (přibližná výslovnost: “do ťua”) použijeme zejména při výrobě vlastní bánh mì nebo jako doplněk k jídlům s rýží či nudlemi. Je to široce používané jídlo s typicky vietnamskou, sladko-kyselou chutí. Navíc to skvěle křupe – například v té bánh mì:D
Poměr jednotlivých surovin v receptu si samozřejmě můžete časem upravit, abyste získali Váš vlastní recept vyhovující přesně vašim chutím. Základní množství je 2:1 či 1:1 (daikon/mrkev).
Ingredience na nakládanou ředkev s mrkví po vietnamsku
- 1 velká mrkev, oloupaná a pokrájená/nastrouhaná na nudličky.
- 1 nebo 2 bílé čínské ředkve, oloupané a pokrájené/nastrouhané na nudličky.
- 1 lžička soli
- 2 lžičky a polovinu hrnku cukru
- 1 a 1/4 hrnku rýžového nebo bílého destilovaného octa
- 1 hrnek teplé vody
Postup přípravy
1. Nastrouhanou mrkev a ředkev dejte do velké mísy. Zasypte ji 2 lžičkami cukru a lehce posypte solí. Minimálně 3 minutky směs míchejte v míse (jako těsto). Aby zelenina změkla a pustila vodu. Poté směs přeceďte a promyjte studenou vodou. Pořádně ze směsi všechu přebytečnou vodu vymačkejte. Poté dejte směs do zavařovacích či jiných sklenic s uzávěrem.
2. Nálev udělejte tak, že smícháte polovinu hrnku cukru, ocet a teplou vodu. Nechte rozpustit cukr a potom roztokem vše zalijte (zeleninou naplněné sklenice). Před jídlem nechte zeleninu marinovat alespoň hodinku. V lednici by Vám naložená směs měla vydržet alespoň 4 týdny. Pak už to není ono…
Recept přeložen z kuchařky: Into the Vietnamese Kitchen: Treasured Foodways, Modern Flavors (2006, Ten Speed Press)
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli jde nahradit bílý destilovaný ocet třeba vinným? Na bílý (čirý) ocet jsem zatím nenarazila. Napíšete mi, prosím, jak se ten ocet řekne vietnamsky, zkusila bych se příště na Olomoucké zeptat. Díky!