Vařená dýně s kokosem

První z receptů, které můžete z vietnamské vege kuchyně vyzkoušet je dýňová polévka či omáčka s kokosem. Není to nic složitého a na seznámení s vietnamskou vegetariánskou kuchyní ideální volba.

Suroviny

  • 500g dýně
  • 300g sušeného kokosu
  • 200g buráků
  • 5 banánů
  • půl kila batátů
  • cukr, sůl, dochucovadlo dle libosti

Postup přípravy než začnete se samotným vařením

Začněte třeba s dýní. Nejdříve ji oloupejte, omyjte a následně pokrájejte na 3 – 4 cm kousky.

Pokračujte s přípravou kokosu, který zalijte teplou vodou, promíchejte a vzniklý kašovitý roztok přeceďte do misky (měli byste získat přibližně 2/3 misky kokosového koncentrátu).

Opět zalijte kokos – tentokrát 1 litrem teplé vody a přeceďte. Ponechte si pouze tekutý kokosový výluh.

150 g buráků zalijte také teplou vodou a nechte je pořádně nasáknout. Následně je oloupejte, povařte a opražte se solí dokud nezhnědnou.

Banány oloupejte a překrojte v půli. Smíchejte je společně s dýní a osolte (přibližně 50g soli na 15 minut varu)

Batáty taktéž oloupejte, omyjte a nakrájejte na 3 cm kousky.

Samotné vaření

Připravte si druhý kokosový výluh, lehce ho osolte a přiveďte k varu. Když se začne vařit, tak přidejte banány, dýni a arašídy. Vše vařte dokud dýně nezměkne. Posléze přidejte batáty a vše dochuťe solí, cukrem. Až vše změkne přidejte první kokosový výluh a ihned odstraňte pokrm ze sporáku.

Jídlo (polévka, omáčka – jak chcete) se podává idálně s rýží. Je vhodné vše dozdobit zbytkem pražených arašídů či lístkem koriandru.

Obrázek převzat z : http://www.angryasiancreations.com/

Příspěvek byl publikován v rubrice Jižní Vietnam, Kambodža, Polévky, Recepty dle druhu, Recepty dle území, Střední Vietnam, Vegetariánská jídla, Vietnam se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Vařená dýně s kokosem

  1. jiturka napsal:

    Přijde mi, že je to docela náročně nachutit, když to člověk nikdy nejedl. Spíš doslana nebo dosladka? Ingredience jsou dostupné, tak je to i reálné uvařit. Jak je to s tím kokosem? Prvně zalít teplou vodou – jaké množství? Jen tolik, aby byl všechen ponořen?

  2. Polévka má mít spíše nasládlou chuť, ale záleží na vašich preferencích. Třeba ji nebudete muset dochucovat vůbec. Co se týče prvního přelévání kokosu, tak mi bylo řečeno, že by měla stačit jedna miska teplé vody – aby byl ponořen a trochu navíc aby bylo co slévat až do sebe kokos nasaje vodu. Takže skoro tak, jak píšete! Až to uvaříte tak se můžete pochlubit.)Tôm

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *