Pokračujeme v sérii jednoduchých vietnamských jídel pro vegetariány. Pokud jste milovníci polévek (canh) a zelí, zkuste tuto polévku se zelnými knedlíčky na vietnamský způsob. Vietnamsky se jídlo nazývá canh bắp cải hầm. Jednoduché zeleninové vývary canh jsou častou přílohou k jídlu, aby rýže lépe klouzala do krku.
Suroviny
- 500g hlávkového zelí
- 3 smažená tofu
- 300g čínských žampiónů (Kukmák sklepní)
- 1 lžíce škrobu
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- pažitka, mletý pepř, sůl, sojová omáčka, (glutamát), koriandr, chilli
Předtím než začnete
Zelí – použijte pouze zelené části listů a odstrňte tuhý řapík uprostřed, poté opracované listy vložte do vroucí slané vody (na chvíli), než hezky změknou (povadnou).
Tofu – nakrájejte na tenké plátky
Houby – promyjte ve slané vodě a nakrájete na tenké plátky
Pažitka – namočte ji do horké slané vody než změkne (jako zelí)
Náplň – smíchejte tofu, houby, škrob a seznamový olej s pepřem, solí, cukrem a glutamátem (pokud vám jeho užití v kuchyni nevadí)
Samotné vaření
Položte změklý zelný list na talíř, do jeho středu umístěte přibližně lžíci směsi (náplně), zabalte to a vše pevně převažte pažitkou (taktéž změklou).
Dejte vařit vodu (případně klasický zeleninový vývar), přidejte trochu soli, zabalené knedlíčky a vařte je dokud nezměknou, vývar ochuťte sojovkou a glutamátem. Cíleme je získat čirý vývar, takže odsraňujte během varu nečistoty z povrchu (pěnu, bublinky apod.)
Servírování
Do malé misky nandejte knedlíček a trochu vývaru. Dozdobte koriandrem a pepřem. K jídlu se podává teplá rýže a sojová omáčka s plátky chilli.
Všem kuchařům a strávníkům přeji dobrou chuť!