Dneska jsem koukal na statistiky návštěvnosti a zatím moc příznivců asijské kuchyně zde zatím není, což ale zas tak nevadí, protože věřím, že tenhle recept přiláká další čtenáře:-)
I když jsem momentálně od Bánh Xèo (přibližná výslovnost baň seo) geograficky docela daleko, tak mě nic nebrání Vás seznámit s receptem na tuhle křupavou a lehkou pochoutku z Vietnamu (střed, jih).
Jak už v Asii bývá zvykem, tak podobnou variantu naleznete i v Kamobdži, ale není to ono. I když by se na první pohled mohlo zdát, že těsto, ze kterého je křupavá placka vytvořena, má žlutou barvu od vajíček, tak se nenechte zmýlit! Žádná vejce tam nejsou, žlutou barvu dodává kurkuma. Troufám si tedy tvrdit, že by neměl být problém vytvořit variantu vhodnou i pro naše gastromenšiny. Například vegany.
Samotnou moučnou směs na banh xeo jsem zde viděl prodávat v obchodech a předpokládám, že bude k dispozici i v Praze na Sapě.
Samotný recept je velmi jednoduchý a tak doufám, že to někdo z Vás vyzkouší a pošle fotky. Vařit zde publikované recepty bohužel již nestíhám.
Těstíčko na křupavou placku
- Rýžové mouky – 1 hrnek
- Cukru – 1 / 2 lžičky
- Soli – 1 / 2 lžičky
- Kurkumy – 1 / 4 lžičky
- Kokosového mléka – 1 šálek
- Voda – asi 1 / 2 šálku
+++ nebo kupte směs zmiňovanou v úvodu
Náplň
- oleje – 2-3 lžíce
- nasekané jarní cibulky - 2-3 lžíce
- česneku – 2-3 stroužky
- menší oloupané a osmahnuté krevetky
- rybí omáčky – 2-3 lžíce
- Soli – podle chuti, stačí špetka!
- Fazolové klíčky
Salát
- Zelený list prostě:-) nebo římský očištěný salát a rozdělený na jednotlivé listy – 1
- Lístky koriandru – 1 svazek
- Máta – 1 svazek
- Sojovka či rybí omáčka k dochucení
Příprava anebo jak na to!
Ve velké míse smíchejte rýžovou mouku, cukr, sůl a kurkumu. Za stálého míchání přidejte kokosové mléko, aby těsto zhoustlo. Poté přidávejte vodu tak, aby bylo těsto řídké, a dělali se z něj hezky křupavé placky! Nechtě těsto chvíli odpočinout a mezitím si připravte pánev.
Na rozpáleném oleji osmahněte šalotku a česnek do zlatova. Přidejte krevetky a rychle je osmažte (3 minutky na střední plamen) můžete lehce osolit či dochutít rybí omáčku a poté vyndejte krevetky ze směsi stranou.
Připravte si vhodnou pánev, rozpalte olej a nalijte polovinu těsta na pánev. Krouživým pohybem těsto rozmístěte rovnoměrně po pánvi. Na placku položte 3 nebo 4 krevetky a posypte hrstí klíčků. Když prostředek placky vypadá propečeně a okraje placky začnou hnědnout, tak opatrně placku přehněte. Nechte ji ještě chvilku dojet a šoupněte ji do předem předehřáté trouby (aby nevychladla).
Placky se podávají teplé. Každý host by měl mít u talíře malou mističku s omáčkou (rybí, sojovkou) k namáčení. Jídlo se jí tak, že host si vezme zelný list, uloupne si kousek placičky i s náplní a vše následně vloží do zelného listu a přidá ostatní bylinky dle chuti. Přehnutý zelný list se poté namáčí do omáček a vesele se hoduje.
PS: Uvádím zde variantu s krevetami, ale není to problém obměnit sepiemi či vepřovým masem – nebo dle vaší fantazie.
Tak dobrou chuť.)
já jsem desátej, určitě 🙂
Tentokrát bylo lidí víc!:-)
Sdílím a zvýším tím tak publicitu 😉
Sdílím a zvýším tím tak publicitu 😉
Sdílím a zvýším tím tak publicitu 😉
Děkuji Magdo, to je fajn!
Jojo, jsem tu nový a hned jsem překvapen, takové dobroty.. Já tyhle placky dělám už děsně dlouho a jsou super, když není masa nazbyt, tak osmažím šunku a je to.. Taky někdy nechávám vyluhovat kokos v horké vodě a tu vodu potom použiju, možností je hodně..
Fajn, nechcete nám poslat nějaké fotky?.)Díky za tip!
Samozřejmě foto není problém. Takže až budu zase placky dělat, podělím se alespoň vizuálně.
Ale teď mě napadlo, že tady nevidím způsob, kam fotky uložit/poslat..??
Jednou to tu určitě půjde, ale zatím prosím mně na email a já to ke článku rád přidám. Email je: magaziny-redakce@seznam.cz
Dá se místo rýžové mouky, použít jiná? Třeba hladká?
Tak jsem to zkusila a placky se mi hrozně trhaly. :/ Ingredience jsem dodržela, ale poměr jsem měřila spíš tak podle oka, tak možná to bylo tím… Každopádně je to výborné.
A kde se dá sehnat ta mouka?
Jsou opravdu výborné. Jeden tip na trhání, také jsme s tím měli problém – je potřeba opravdu počkat, až jsou propečené a neobracet jako u palačinek. Pak se netrhají a vypadají krásně.
Mouka se dá kupodivu sehnat ve zdravé výživě :).
super inspirace namísto “již okoukaných” jarních,či letních závitků !!!
Děkuji moc za recept. Minulý měsíc jsme je jedli v Hoi an a moc nám chutnali takže se pouštím do jejich vaření. Jen nám je podávali v růžovém papíře který byl ale křehký. Možná jiný než znám. Nevíte někdo o jaký papír šlo? Zuzka