5 nejdůležitejších informací o khmerské kuchyni

Vzhledem k tomu, že jsem své působiště na nějaký čas přemístil více na západ, tak budu psát informace o kambodžské přesněji khmerské kuchyni. Začněme rovnou dnes:-) Khmerové jsou nejpočetnější etnická skupina Kambodže, tak proto khmerská kuchyně. Zajímavostí je, že jich je pouze 14 milionů a z toho je polovina obyvatel do 20 let (díky válkám a rudým khmerům). Jejich jídelní kultura není o nic méně zajímavější než vietnamská, ale vzhledem k jejich postavení ve světě a celkově rozloze a počtu obyvatel je méně známá. Než na vás vybalím nějaký ten recept, tak by bylo dobré se ujistit, že víte do čeho jdete. Následujících 5 informací byste rozhodně měli o kambodžském jídle vědět. Takže s chutí do toho!

Kuřecí Amok v celé své kráse (v kokosu)

1. Jak chutná khmerské jídlo

O jižním Vietnamu se často říká, že je kulturní křižovatkou severní čínské kultury a jižního vlivu sahajícího až z Indie. Pro Kambodžu toto platí dvojnásob. Kambodžská gastronomie je směsicí chutí thajských (chilli), indických (curry), laoských (masové saláty), vietnamských (mnoho různých jídel je převzaté z vietnamské kuchyně) či čínských (nudle , plněné knedlíky známé i z Vietnamu (banh bao)). Svoji stopu zde zanechali i evropané – zejména Francouzi (křupavé bagetky s hovězím masem k snídani a hrnkem horké kávy s kondezovaným mlékem).

Často se na internetu dočtete, že kambodžská kuchyně je podobná té thajské, což není úplně tak pravda. Kambodžská jídla jsou mnohem méně ostrá a většinou se dochucují chillim dle libosti strávníka až na talíři. Charakteristikým rysem je pro tuto kuchyni používání kokosu, kokosového koncentrátu či kokosového mléka. Skoro ke každému jídlu je podávána rýže v misce jako příloha.

 2. Kroeung – základ většiny chutí

Kroeung je speciální khmerská pasta z různých druhů koření. Používá se jako základ do velkého množství jídel. Občas bývá nahrazována thajskými curry pastami, ale není to ono. Aby Vaše jídlo chutnalo jako khmerské jídlo, je třeba vzít iniciativu do svých rukou a Kroeung si vyrobit (bude tady recept brzy – vyčkejte prosím). Základní bylinky, které se pro výrobu Kroeungu používají jsou: citronová tráva, limetky, galangal, kurkuma, zázvor, česnek, jarní cibulka a sušené chilli papričky. Nejčastěji se Kroeung rozlišuje dle barev na zelený, červený a žlutý (podle druhu a množství použitých surovin).

Luk Lak byl příjemnou změnou v mém jídelníčku:-)

3. Prahok – fermentovaná rybí pasta

Stejně jako Kroeung, tak i Prahok je další z ingrediencí, které svojí chutí khmerskou kuchyni odlišují od sousedů. Prahok je fermenovaná rybí pasta. Použivá se k  přímému dochucovaní jídel anebo se přidává k jídlům jako dip. Prahoku rozlišujeme dva druhy: Prahok trei sach se může používat k dochucování jídel na talíři a je servírován společně s bylinkami a Prahok chhoeng se vyrábí z kostí a je obecně používán při vaření khmerských polévek.

4. Rybí omáčka Tik Trei a krevetová pasta Kapi

Rybí omáčka Tik Trei je kambodžská rybí omáčka, která se dává do malé misky a jídlo do ní namáčíme. Lze také použít při vaření, ale časteji ji najdeme přímo na jídelním stole. Krevetová pasta Kapi se vyrabí z rozemletých, promytých a usušených malých krevetek (se solí). Pasta se skladuje uzavřená ve skleničce – max. 3 – 4 měsíce.

Vegetariánské curry

5. Dostali jsmte někdy Amok? Nejznámější khmerské  jídlo.

Absolutně nejznámějším khmerským jídlem je Amok. Amok se tradičně dělá rybí, ale v restauracích si ho můžeme objednat i s kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem. Jeho základem je žlutý Kroeung a kokosové mléko. Tradičně se podává v banánových listech (zabalené maso) nebo v kokosovém ořechu (jako curry omáčka). Je to taková hodně vydatná omáčko-polévka. Jako příloha se jí samozřejmě rýže a je to opravdu výborný! Ještě teď se olizuju za ušima.

Dýňová polévka a její chuť mě nikdy nezklamala

Brzy zde najdete recepty na  nejchutnější jídla, která jsem měl možnost ochutnat. Pokud máte nějaké otázky/prosby či tipy, tak se neváhejte ozvat v komentářích.

PS: Všechna focená jídla stála do 60 Kč.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: 5 nejdůležitejších informací o khmerské kuchyni

  1. Moc pěkný popis! Malý dotaz, používá se v těchto končinách natural nebo bílá rýže?

  2. Díky moc! Většinou bílá, ale ve Vietnamu jsem se párkrát setkal i s natural (v levnějších jídelnách). Není tu ale problém koupit jakýkoliv druh rýže. Je jí tu opravdu mnoho:-) (Jak Kambodža, tak Vietnam) Speciální druhy rýže se spíše používají na různé pokrmy od koláčů počínaje po rýžové kaše atd…

  3. Dík za odpověď. Toto mě zajímá z důvodu výživy, protože bílá rýže má méně živin než natural, což je jistě nejen pro tamní obyvatelstvo nezanedbatelný fakt. Koukám, že i tam dochází k paradoxu, že kvalitnější natural rýže se objevuje v levnějších jídelnách. Jinak asijská jídla miluju a těším se na další příspěvky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *