Nebezpečně dobré jídlo: recept na Kambo(d)žský A-mok

Pokud jste zatím z khmerské kuchyně nic neochutnali, a v hloubi duše Vás myšlenka na kambodžskou kuchyni nenechává spát, tak nezkoušejte A-mok. Po tomto jídle zaručeně na spánek  zapomenete, a už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného.

A-mok mě prostě dostal. Jeho jemně kokosová chuť a různé způsoby servírování musí nadchnout každého příznivce asijské kuchyně. Amok se skládá ze dvou hlavních přísad. Kokosové mléko a kroeung – čerstvá curry pasta. Tradičně se A-mok jí z košíčku vyrobeného z banánových listů anebo z kokosového ořechu.

Pokud někdo z Vás banánové listy nebo kokos na Sapě sežene, tak se neváhejte pochlubit. Fakt to jídlo stojí za to (i když ho naservírujete do misky)! Tradičně se jí A-mok rybí, není ale problém udělat A-mok hovězí, vepřový či vegetariánský.

Khmerská kuchyně je pro mě po dvou měsíčním vietnamském hodování vítanou změnou a opravdu mě její chutě neustále překvapují. Pokud Vás už budu s khmérama štvát, tak mi to napište, a hodím sem opět něco z Vietnamu. Nebojte se ale, ve Vietnamu budu ještě dost – cca za 2 měsíce se tam vracíme.

Skoro hotový A-mok v košíčku z banánového listu

Bez čeho to nepůjde

Ingredience přibližně pro 3 – 4 osoby

  • 400g sumce, nebo kuřecích prsou, hovězího, vepřového – jak je libo
  • 1/2 hrnku kokosového krému
  • 1 hrnek kokosového mléka (nebo jedna plechovka kokosového mléka místo krému/mléka)
  • 1 vejce

Ingredience na Kroeung (curry pasta)

  • 3 – 4 sušené chilli papričky, namočíme aby změkly, osušíme a vmícháme do Kroeungu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 cibule /nejlépe šalotky/
  • 2 lžíce nadrobno nasekaného stonku citronové trávy
  • 1 lžička galangalu – pokrájeného na malé kousky
  • nastrouhejte špetku limetkové kůry nebo pokrájejte přibližně 1/4 limetkového lístku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 5 cm čerstvého zázvoru – pokrájeného na kousky
  • 1/2 lžičky curry
  • 1 lžíce krevetové pasty (dle preferencí chutí každého jedince)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 10 limetkových lístků
  • 2 čerstvé chilli papričky (jako obloha)

+++ Pro totální fajnšmejkry

200g banánových listů,  (k výrobě přibližně 4 banánových hrníčků). Hrnek se vyrobí tak, že vystřihnete kruh o průměru 18cm. Strany kruhu naříznete a pokusíte se je spojit párátkem – do tvaru hrníčku/košíčku.

A-mok se dá jíst i z kokosu a je to taky pecka!

Postup přípravy A-moku

Nejdříve musíte udělat kroeung (v hmoždíři – příznivci staré školy; v robotu ti ostatní). Začněte s rozmělňováním citronové trávy, galangalu, zázvoru, kurkumy,curry a nastrouhané limetkové kůry /nebo lístku/. Když je směs řádně zničena, tak přidejte česnek a cibulku a ostatní dochucovadla. Nakonec přidejte chilli a vše pečlivě promíchejte.

Zbavte rybu kostí, nebo jakékoliv jiné maso a nakrájejte na tenké nudličky a čerstevé chilli papričky nakrájejte na plátky. (budou jako příloha).

Vyjměte vzniklý kroeung z hmoždíře a dejte směs do hrnce, vše zalijte kokosovým krémem (polovinou poloviny hrnku), kokosovým mlékem (pokud jste ho sehnali), přidejte rybu/maso/, vejce, rybí omáčku, sůl, cukr a vše  povařte (max. 5 minut – pro ty z vás, kteří tvoří banánové košíčky). Ti z vás, kteří odmítají tvořit banánové košíčky, budou vařit maso tak dlouho dokud nezměkne (20 -30 minut).

Varianta pro tvořiče košíčků

Směs i s masem rozdělte do banánových hrníčků, do každého hrníčku nejprve vložte limetkový list,  a zalijte každý “hrnek” zbytkem kokosového krému, položte nakrájené čerstvé chilli papričky navrch a vše vložte do papiňáku/hrnce a vařte na páře dle libosti a požadované měkkosti masa (20 – 30 minut).

Jídlo se podává s teplou rýží. Pak mi určitě napište, jak Vám chutná A-mok milí čtenáři!

Amok za 3 USD

PS: Tady jsem našel youtube video, tak pro ilustraci jak se to dělá to snad stačí…Ale je to nějaká verze pro začátečníky.)

[youtube]http://youtu.be/eZ1dpwOG5qg[/youtube]

Obrázek bánánový list v papiňáku: http://inthekitchenwitheva-eva.blogspot.com/

Příspěvek byl publikován v rubrice Jídla s rýží, Kambodža, Polévky, Recepty dle druhu, Recepty dle území se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Nebezpečně dobré jídlo: recept na Kambo(d)žský A-mok

  1. Mitkepek napsal:

    Tak to vypadá naprosto suprově!

  2. Opravdu luxusní záležitost, naprostý souhlas!!!

  3. Zuzka napsal:

    Miluji tohle jídlo! Bohužel jsem si v Kambodži koupila málo této kořenící směsi, nevíte prosím kde to v Praze sehnat?

  4. Adriana napsal:

    Práve sme sa vrátili z Kambodže. Odkedy nám sprievodca odporučil toto jedlo, do konca pobytu sme nič iné nechceli 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *