Recept na vietnamské smažené závitky – nem rán. Suroviny není problém v Čechách sehnat a pokud stále uvažujete, zda si nějaké vietnamské jídlo uvařit či nikoliv, tak tohle Vám určitě doporučuju zkusit.
Suroviny:
- 300g mletého vepřového masa
- 20g skleněných nudlí – miến
- 4-5 jidášových uch
- 20g polních hub – viz. google
- 300g loupaných fazolí – pachyrhizus erosus – angl. yam bean
- 36 rýžových papírů určených pro závitky o průměru 18-20 cm (bánh đa nem)
- 150g pěkně oloupaných a čerstvých krevet
- 2 kachní vejce
K dochucení použijeme:
- jarní cibulku
- oblíbená koření
- pepř
- olej
- syrovou zeleninu
- a dlouhé vlasové nudle – bún
Jak na přípravu
V lehce slané vodě vymácháme oloupané krevety, osušíme je a poté nameleme.
To samé uděláme se skleněnými nudlemi, a všemi houbami. Když houby dostatečně změknou, tak je pokrájejte. Fazole nakrájejte na dlouhé plátky či stroužky.Posypte je solí a můžete se z nich pokusit udělat těsto. Přebytečnou vodu vždy slévejte pryč.
Umyjte a pokrájejte jarní cibulku.
Všechny připravené ingredience smíchejte dohromady s vepřovým mletým masem. Po důkladném promíchaní přidejte kachní vejce, koření, pepř a následně ze všeho vytvořte náplň, kterou budete závitky plnit.
Na každý závitek použijte vrchovatou polévkovou lžíci náplně. Papír po stranách přeložte k sobě a urolujte závitek o délce 7-8 cm.
Závitky smažte na rozpáleném oleji, dokud nejsou zlaté a křupavé.
Horké závitky můžete před servírováním rozpůlit. Podávejte je s čerstvou zeleninou, dlouhými rýžovými nudlemi a omáčkou (nejlépe mix rybí omáčky, octu, česneku, chilli a cukru)
(Vzkaz, který jsem dostal přes email, Martině, která mě na nepřesnost upozornila děkuju)….Ahoj Tomasi, v tvem receptu na nemy je jedna nepresnost. V originale se sice pouziva pachyrhizus erosus (cu dau), ale nikoli fazole (plody) teto rostliny, ale hliza, ktera se nareze na jemne nudlicky a zamicha do naplne. Ma to logiku, fazolky by v naplni nedrzely a drobilo by se to. Overeno ve vietnamske kucharce, navC-c varuji pred pouzitim mrkve, ktera by zkreslila vyslednou chut. Nez tu, radsi nic. Myslim ale, ze kdyz se tam neda, zas tak moc se nestane, soudic podle toho, ze v nasich podminkach je to surovina relativne draha a napr. Vietnamci v Prazske trznici maji nemy vynikajici za bratru 17,- Kc kus, kterzto ceny by s pridanim cu dau nemohli nikdy docilit. Asi jako s krabem, ktery se v tom noblesnim original receptu taky uziva.
Dobry den v Sape jsem mel take parkrat zavitky.Ale bylo to jedine misto kde k nim podavali takovou vodu v misce, slanou,sladkou malinko kyselou.Vim ze tam plavalo chilli,citron,kedluben a mrkev na jemne platky.Nevedel byste postup jak ji pripravit?
Další vzkaz od Martina – díky: Zahadne houby Nam Huong jsou cesky zname jako houzevnatec jedly pripadne pod svym japonskym jmenem shiitake. Tedy pokud vietnamska verze nemela zvysovat exoticnost suroviny.
Martin
Nikdy jsem se s použitím fazolí nesetkal, ale u nás doma do směsi přidáváme sojové klíčky.
Pokud bych měl reagovat na diskuzi pod článkem, tak mrkev dáváme pokaždé, kvůli barevnosti a chuti to nějak neuškodí. Děláme je podle rodinného receptu, který chutnal všem. 🙂
O fazolích nic nevím.Rovněž tak o krabech,polních houbách a mrkvi. Zato vím od vitnamců,že přesný recept není, Dávají tam co dům dal, např. kedlubnu, vnitřek z košťálů – např. ze zelí, pórek adt.Maso krájí na ndličky.
Já to dělám trochu jinak, ale chutná mi to. Kysané zelí posmažím s mletým masem, jidášovým uchem a trochu tam šoupnu kuskusu. Pak dělám závitky. Sice to je vietnamské jen z části, ale velice dobré:))
Ahoj, jaké koření do jarních závitků je nejvhodnější?
Ahojte, mám dotaz,
minule sa mi pri smažení rolky praskali a náplň z nich vypadávala, neviete kde som spravila chybu??? Mohol by to sposobiť prebytok ryžových nudlí (?), možno som ich tam dala viac než vo vašom recepte??
Dobrý den,
již jsem dělala několikrát;
postup i suroviny mám stejné, jen té zlatavé barvy nemůžu docílit!
Dělám něco špatně?
Děkuji za odpověď,
Petra