Toto jídlo se často vaří v jižním Vietnamu. Nazapře tak v sobě gastronomicky geografické kořeny sahající do oblasti dnešní Kambodže. Pro milovníky nejvíce rozšiřené vietnamské severní kuchyně může být toto jídlo příjemnou vietnamskou změnou. Recept je to rychlý, chutný a jednoduchý. Jako přílohu můžete použít rýži, případně nějakou zeleninu (fazolové výhonky, fazole aj.)
Suroviny:
- 500 g vepřové kýty
- 2 misky na rýži kokosové mléka (přibližně ty dvě plechovky)
- 1/4 misky na rýži rybí omáčky
- 1 lžičku cukru
- Pár stroužků česneku
Příprava pokrmu:
Vepřové maso dobře omyjeme a pokrájíme na menší kostičky (velké přibližně tak, abychom je byli schopni chňapnout hůlkami).
Do hrnce vylijeme kokosové mléku a přidáme k němu ještě půl misky vody a česnek. Dochutíme cukrem a rybí omáčkou. Vše přivedem k varu a vaříme na vysoký stupeň tak dlouho, dokud se nám na povrchu neudělá pěna. Tu poté shrábneme a odstraníme pryč a omáčku s masem vaříme na mírném ohni dokud maso zcela nezměkne.
Jídlo můžeme servírovat s nějakými vietnamskými bylinkami.