Phở se středně uvařeným hovězím masem

Phở bò tái je vietnamská polévka se středně uvařeným hovězím masem. Připravuje se velmi podobně jako phở bò chín, s tím rozdílem, že maso úplně nedovaříme a je tedy uvnitř lehce krvavé anglicky “rare”. V našem překladu to znamená přibližně toto:

Saignant
neboli rare je upečený steak, který je na povrchu hnědý, pod povrchem růžový, ale vnitřek masa je ještě syrový a krvavý. Prstem můžeme zmáčknout jenom prostředek steaku, všude jinde je opečené maso pevnější.

Nedovařené maso se vytáhne z hrnce a nakrájí se na velmi tenké plátky. Pohodlně ho pak můžeme jíst hůlkami.

Suroviny:

Zelenina a bylinky k phở bò tái

Zelenina a bylinky k phở bò tái

 

  • 1000g hovězích morkových kostí
  • 200g hovězích ocasních kostí
  • 200g hovězího masa – hodí se jakékoliv, které lze dobře nakrájet na plátky, například svíčková a další
  • 1000g rýžových nudlí (Bánh phở thái)
  • trocha anýzu
  • 3 litry vody
  • 2-3 semínka fenyklu
  • 1 usušená šalotka
  • 5g nestrouhané skořice a kardamonu
  • 2 -3 arašídové červy z rodu sumýšovců
  • 1 velký kus čerstvého zázvoru, dobře umytý

K dochucení můžete použít:

  • vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
  • chilli omáčku (Ớt tưới)
  • Jarní cibulku
  • Koriandr
  • různé čerstvé bylinky
  • citron, limetku
  • pepř
  • ocet

Příprava

Vývar připravíme stejným způsobem jako pro phở bò chín. Tak tedy. Nejdříve rozbijeme nějakým vhodným nástrojem kosti (nejlépe kladivem) na malé kousky. Poté je dobře propláchneme, abychom drobné štěpiny, které rozbitím vzniknou nemuseli při jídle plivat ven.

Usušíme (pokud už nemáme) kardamon, skořici, anýz, fenyklová semínka a červíky. Orestujeme sušenou šalotku a zázvor a poté vše dáme do hrnce s vodou. Vaříme poodkryté na mírném ohni přibližně hodinu. Poté tam vložíme nenakrájené maso.

Když se nám vyvaří přibližně třetina vody a v hrnci zbydou pouze 2 litry vývaru, tak maso vytáhneme a nakrájíme na velmi tenké plátky – tak aby každý měl asi 3 – 4 mm. Nudle přelijeme horkou vodou, počkáme až změknou a vodu slijeme. Vložíme do misky, nakrájené maso poklademe na ně a vše dozdobíme cibulí a bylinkami. Přidáme čerstvé bylinky, nadrobno nakrájený čerstvý zázvor a vše přelijeme horkým vývarem.

Podáváme s omáčkami na dochucení a množstvím čerstvého zelí a jiných bylinek.

About Tomáš Procházka

Vystudoval jsem vietnamistiku na FF UK a od té doby se o Vietnam úpěnlivě zajímám. Strašně rád zkouším nové recepty a toulám se vietnamskými tržnicemi. Nejčastěji navštěvuji Sapu nebo dnes už spíš Malešice. Cestovatelský duch se ve mně nezapře, takže pokud jsem v České republice, tak si to konpenzuji alespoň takhle a přítelkyni doma zásobuji vietnamskými jídly.

Připojte se k příznivcům vietnamské kuchyně

Jednou za týden až čtrnáct dní vám budu zasílat tipy na zajímavé vietnamské recepty a novinky, které objevím.

, ,

No comments yet.

Napsat komentář