Phở s vařeným hovězím masem

Hovězí phở neboli vietnamská nudlová polévka s vařeným hovězím masem je jedna ze známých phở, kterou můžete ve Vietnamu ochutnat či se ji pokusit uvařit sami doma. Ve Vietnamu je oblíbenější na jihu a často je dochucována různými přísadami. Patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji připravovaná jídla – společně s kuřecí polévkou. Vietnamci ji rádi jí k snídani anebo k odpolední svačině či k večeři. Mě osobně chutná s trochou chilli,limetkou a čerstvými bylinkami. Ve Vietnamu vždy dodatečné přísady dostanete k phở, takže si ji můžete dochutit podle sebe.

Suroviny:

  • 500g hovězích morkových kostí
  • 200g hovězích ocasních kostí
  • 500g hovězího masa – hodí se bůček, bok anebo i kližka
  • 1000g rýžových nudlí (Bánh phở thái)
  • trocha anýzu
  • 3 litry vody
  • 2-3 semínka fenyklu
  • 1 usušená šalotka
  • 5g nestrouhané skořice a kardamonu
  • 2 -3 arašídové červy z rodu sumýšovců
  • 1 velký kus čerstvého zázvoru, dobře umytý

K dochucení můžete použít:

  • vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
  • chilli omáčku (Ớt tưới)
  • Jarní cibulku
  • Koriandr
  • různé čerstvé bylinky
  • citron, limetku
  • pepř
  • ocet

Příprava

Nejdříve rozbijeme nějakým vhodným nástrojem kosti (nejlépe kladivem) na malé kousky. Poté je dobře propláchneme, abychom drobné štěpiny, které rozbitím vzniknou nemuseli při jídle plivat ven.

Usušíme (pokud už nemáme) kardamon, skořici, anýz, fenyklová semínka a červíky. Orestujeme sušenou šalotku a zázvor a poté vše dáme do hrnce s vodou. Vaříme poodkryté na mírném ohni přibližně hodinu.

Až uvidíme, že je tuk z kostí na povrchu pěkně vyvyřený, tak vezmeme maso, dobře ho propláchneme a vložíme do hrnce. Vaříme na mírném ohni dokud není úplně křehké. Když jsme si jisti, tak ho vytáhneme z hrnce ven, počkáme až trochu schladne a nakrájíme ho na velmi tenké plátky.

Před samotným servírováním bychom měli vzít rybí omáčku a dát ji nahřát do hrnce, aby měla přibližnou teplotu jako vývar.
Nakonec propláchneme čerstvé bylinky a vše si připravíme na stůl. Rýžové nudle přelijeme vařící vodou a vložíme do misek, plátky masa položíme na nudle, ozdobíme bylinkami a jarní cibulkou a můžeme zalít horkým vývarem.

K dochucení je vhodné použít citron, chilli anebo ocet.

Příspěvek byl publikován v rubrice Jižní Vietnam, Polévky, Recepty dle druhu, Recepty dle území, Severní Vietnam, Střední Vietnam, Vietnam se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Phở s vařeným hovězím masem

  1. prokrik napsal:

    Preboha, kde ja zoženiem arašidové červy? ;-(
    ľudia pomôžte!

  2. Hanka napsal:

    dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím mohu nahradit, nebo sehnat kardomon, anýz, feniklová semena a “červýky” . moc bych stála za odpověd na můj email, pho gá a jiné vietnamské polévky jím velmi ráda já, ale i má rodina… chodíme však jen do vietn. tržnice do restaurace…. ale rádi bychom si jí udělali i doma…děkuji 🙂

  3. D_L napsal:

    Na červíky se vykašlete, anýz, fenykl i kardamom se dnes dá běžně koupit v kdejakém hytlermarketu.

  4. D_L napsal:

    A zdá se mi, že v receptu není dostatečně zdůrazněno, že rýžové nudle zalijeme horkou vodou, PAK VODU SLIJEME A NUDLE VLOŽÍME DO MISEK, aby to náhodou nějaký chytrák nedělal jinak. Recept jsem vyzkoušel a dopadlo to výborně, až mě mrzelo, že mě to nebude už tolik táhnout k Vietnamcům na jídlo, protože pho bo je u mě jednička.

  5. Eva napsal:

    Ahoj,chci se Vás ,lidé zeptat…Co je arašídový červík ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *