Jídla připravovaná ze šneků jsou po celém světě vyhlášenou specialitou. Nejen ve Francii jsou šneci v oblibě a v oblasti JV Asie je tomu také tak. Máte-li chuť si uvařit šneky s dlouhými vlasovými nudlemi jako polévku, tak čtěte dál.
- 1500g velkých divokých šneků
- 200ml vinného octu
- 500g umytých rajčat
- 1000g dlouhých vlasových nudlí
- 100g rozpuštěného sadla
K dochucení použijeme
- sušenou cibuli
- kurkumu
- sůl
- sušené chilli
- rybí omáčku
- tamarind indický
- ocet
- Perilu keříčkovitou nebo křovitou
- jarní cibulku
Příprava
Šneky namočíte do vody a pečlivě je očistěte pod tekoucí studenou vodou. Usekněte konce jejich domečků a šneky vyndejte. Odstraňte šnečí žaludek a tělo hoďte do připravené nádoby s octem, dobře jej umyjte a usušte. Připravené šneky ochuťte rybí omáčkou, nadrcenou kurkumou, sádlem a vinným octem.
Na rozehřáte pánvi osmahněte dozlatova sušenou cibuli. Přidejte šneky a pozvolna smažte z obou stran dokud nejsou hotové.
Opět přidejte cibuli, plátky rajčat a vařte tak dlouho, dokud není vše uvařené. Nakonec přidejte vinný ocet, šťávu z tamarindu, vroucí vodu, rybí omáčku a vše smíchejte a varem udělejte šnečí polévku.
Na druhé pánvi osmahněte nadrcené sušené chilli s octem a dejte si ho na stranu. Umyjte a pokrájejte jarní cibulku a perilu, vše si připravte na stůl.
Do misek vložte udělané nudle, na ně položte perilu a jarní cibulku a nakonec vše přelijte horkou polévkou.
Smaženým chilli si můžete celé jídlo dochutit.