Bún chả je vynikající jídlo o jehož rozšíření do podvědomí Čechů se postarala nedávno vzniklá restaurace ve Slezské ulici na Vinohradech. Jeho příprava není složitá, ale o to víc je chutné.
- 400g vepřového masa (nejlépe jak tučného, tak libového)
- 600g vepřového plecka
- 20g sušené a opečené cibule
- 200g zelené papáji
- 100g mrkve
- 1000g dlouhých vlasových nudlí
- 1000g uhlí
K dochucení můžete použít:
- česnek
- chilli
- citron
- cukr
- rybí omáčku (nước mắm)
- koření s velkým obsahem soli
- karamelovou omáčku
- koriander
- čerstvé bylinky
- zelený salát
- pepř
- jarní cibulka
Příprava
Omyjte a namelte plecko. Smíchejte ho s cibulí, přidejte pepř, koření a rybí omáčku. Ze vzniklého “těstíčka” odělejte malé kuličky přibližně o velikosti liči. Každou kuličku lehce zmáčkněte a uděljte z ní placičku.
Zbytek prorostlého a libového masa pokrájejte, smíchejte s cibulí, karamelovou omáčkou a rybí omáčkou a dejte to někam namarinovat.
Papáju pokrájejte, mrkev oloupejte a také nakrájejte na plátky. Lehce je nasolte a naložte je do rybí omáčky smíchané s octem, chili, česnekem a cukrem.
Umyjte salát, bylinky a koriandr a vše naaranžujte na talíř.
Na uhlí ogrilujte maso, dokud není dostatečně hnědé.
Nudle přelijte horkou vodou, sceďte a vložte do misek. Podáváme s horkým grilovaným masem, omáčkou, nakrájenou papájou, mrkví a čerstvou zeleninou.
Zdroj obrázků: http://primitiveculture.blogspot.com/
už jsme uvařili několik druhů z vašich receptů, ale postrádáme recept na vepřové výpečky s rýžovými nudlemi a výtečnou omáčkou s mrkví… strašně bych chtěla poznat recept i nato výtrečné jídlo abycom si mohli dělat i tento pokrm doma a nemuseli jezdit až do vietnamské tržnice do restourace…. děkuji za vyslišení… recept mi kdyžtak pošlete na email, zde uvedený.. děkuji
Zajimam se o asijskou kuchyni vseobecne, obzvlast na byliny.
Ty kupuju na trznici a nekdy musim hodne experimentovat nebo zdlouhave vyhledavat na netu o pouzivani bylin. Nejsou nekde nejake ucelene info o bylinach?
dik, m.
mám chuť:)
vypěstována závislost…