Smažené “jarní” závitky – Nem rán

Recept na vietnamské smažené závitky – nem rán. Suroviny není problém v Čechách sehnat a pokud stále uvažujete, zda si nějaké vietnamské jídlo uvařit či nikoliv, tak tohle Vám určitě doporučuju zkusit.

Suroviny:

  • 300g mletého vepřového masa
  • 20g skleněných nudlí – miến
  • 4-5 jidášových uch
  • 20g polních hub – viz. google
  • 300g loupaných fazolí – pachyrhizus erosus – angl. yam bean
  • 36 rýžových papírů určených pro závitky o průměru 18-20 cm (bánh đa nem)
  • 150g pěkně oloupaných a čerstvých krevet
  • 2 kachní vejce

 

Vietnamské křupavé jarní závitky

Vietnamské smažené závitky - nem rán

K dochucení použijeme:

  • jarní cibulku
  • oblíbená koření
  • pepř
  • olej
  • syrovou zeleninu
  • a dlouhé vlasové nudle – bún

Jak na přípravu

V lehce slané vodě vymácháme oloupané krevety, osušíme je a poté nameleme.

To samé uděláme se skleněnými nudlemi, a všemi houbami. Když houby dostatečně změknou, tak je pokrájejte. Fazole nakrájejte na dlouhé plátky či stroužky.Posypte je solí a můžete se z nich pokusit udělat těsto. Přebytečnou vodu vždy slévejte pryč.

Umyjte a pokrájejte jarní cibulku.

Všechny připravené ingredience smíchejte dohromady s vepřovým mletým masem. Po důkladném promíchaní přidejte kachní vejce, koření, pepř a následně ze všeho vytvořte náplň, kterou budete závitky plnit.

Na každý závitek použijte vrchovatou polévkovou lžíci náplně. Papír po stranách přeložte k sobě a urolujte závitek o délce 7-8 cm.

Závitky smažte na rozpáleném oleji, dokud nejsou zlaté a křupavé.

Horké závitky můžete před servírováním rozpůlit. Podávejte je s čerstvou zeleninou, dlouhými rýžovými nudlemi a omáčkou (nejlépe mix rybí omáčky, octu, česneku, chilli a cukru)

Příspěvek byl publikován v rubrice Jižní Vietnam, Recepty dle druhu, Recepty dle území, Severní Vietnam, Střední Vietnam, Vietnam, Závitky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: Smažené “jarní” závitky – Nem rán

  1. admin napsal:

    (Vzkaz, který jsem dostal přes email, Martině, která mě na nepřesnost upozornila děkuju)….Ahoj Tomasi, v tvem receptu na nemy je jedna nepresnost. V originale se sice pouziva pachyrhizus erosus (cu dau), ale nikoli fazole (plody) teto rostliny, ale hliza, ktera se nareze na jemne nudlicky a zamicha do naplne. Ma to logiku, fazolky by v naplni nedrzely a drobilo by se to. Overeno ve vietnamske kucharce, navC-c varuji pred pouzitim mrkve, ktera by zkreslila vyslednou chut. Nez tu, radsi nic. Myslim ale, ze kdyz se tam neda, zas tak moc se nestane, soudic podle toho, ze v nasich podminkach je to surovina relativne draha a napr. Vietnamci v Prazske trznici maji nemy vynikajici za bratru 17,- Kc kus, kterzto ceny by s pridanim cu dau nemohli nikdy docilit. Asi jako s krabem, ktery se v tom noblesnim original receptu taky uziva.

    • Petr napsal:

      Dobry den v Sape jsem mel take parkrat zavitky.Ale bylo to jedine misto kde k nim podavali takovou vodu v misce, slanou,sladkou malinko kyselou.Vim ze tam plavalo chilli,citron,kedluben a mrkev na jemne platky.Nevedel byste postup jak ji pripravit?

  2. admin napsal:

    Další vzkaz od Martina – díky: Zahadne houby Nam Huong jsou cesky zname jako houzevnatec jedly pripadne pod svym japonskym jmenem shiitake. Tedy pokud vietnamska verze nemela zvysovat exoticnost suroviny.

    Martin

  3. flanky napsal:

    Nikdy jsem se s použitím fazolí nesetkal, ale u nás doma do směsi přidáváme sojové klíčky.

    Pokud bych měl reagovat na diskuzi pod článkem, tak mrkev dáváme pokaždé, kvůli barevnosti a chuti to nějak neuškodí. Děláme je podle rodinného receptu, který chutnal všem. 🙂

  4. petr napsal:

    O fazolích nic nevím.Rovněž tak o krabech,polních houbách a mrkvi. Zato vím od vitnamců,že přesný recept není, Dávají tam co dům dal, např. kedlubnu, vnitřek z košťálů – např. ze zelí, pórek adt.Maso krájí na ndličky.

  5. David napsal:

    Já to dělám trochu jinak, ale chutná mi to. Kysané zelí posmažím s mletým masem, jidášovým uchem a trochu tam šoupnu kuskusu. Pak dělám závitky. Sice to je vietnamské jen z části, ale velice dobré:))

  6. Adelka napsal:

    Ahoj, jaké koření do jarních závitků je nejvhodnější?

  7. Monika napsal:

    Ahojte, mám dotaz,

    minule sa mi pri smažení rolky praskali a náplň z nich vypadávala, neviete kde som spravila chybu??? Mohol by to sposobiť prebytok ryžových nudlí (?), možno som ich tam dala viac než vo vašom recepte??

  8. Petra Stříbrná napsal:

    Dobrý den,
    již jsem dělala několikrát;
    postup i suroviny mám stejné, jen té zlatavé barvy nemůžu docílit!
    Dělám něco špatně?
    Děkuji za odpověď,
    Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *