Někdo mi jednou tvrdil, že Vietnamci nejí sladkosti.
To samozřejmě není pravda.
Ve Vietnamu najdete skoro v každém městě cukrárny a pekárny. A pokud vás honí mlsná, tak kokosové dortíky a banánové koláčky jsou tou správnou volbou.
V našich podmínkách se mi nejvíce osvědčil recept na vietnamský banánový koláč (Bánh chuối nướng).
Má několik nesporných výhod:
- Suroviny jsou snadno dostupné
- Jsou levné
- Je dobrý a dlouho vydrží čerstvý
- Příprava je strašně jednoduchá
Máte rádi sladké? Zkuste si ho doma udělat!
Suroviny na vietnamský koláč
- 1 kg oloupaných a pokrájených banánů
- 5 lžic hnědého cukru
- 4 lžíce sladkého kondenzovaného mléka
- 4 lžíce rumu
- 500 ml kokosového mléka
- 12 plátků světlého toustového chleba zbavených okrajů
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- špetka soli
Příprava
- Pokrájené banány zasypeme cukrem a polijeme rumem. Vše necháme hodinku nasáknout.
- Na drobné kousky natrháme tousťák.
- Vše zalijeme kokosovým mlékem a kondenzovaným mlékem a dobře promísíme. Přidáme špetku soli.
- Formu (nejlépe hlubší zapékací misku) vymažeme částí másla.
- Hmotu nalijeme do misky a vše dáme na 20 minut zapéct.
- Pečeme na 180.
- Nehotový koláč vytáhneme a pomažeme z vrchu zbytkem másla, ať jde pěkně do hněda.
- Pečeme dalších 30 minut.
- Poté ho dáme zchladit a počkáme až přes noc ztuhne.
V lednici je možné ho skladovat klidně 7 – 10 dní.
Pokud se vám recept líbí, tak ho sdílejte s přáteli.
Díky za přečtení a dobrou chuť!
Dobrý den, recept přesně odpovídá tomu, co momentálně hledám. Moc za něj děkuji, protože podobné se hledají docela špatně.
Ale překvapil mě ten tousťák – to fakt Vietnamci, s kuchyní založenou na čerstvých surovinách, rvou do něčeho tousťák? Nebo je to nějaká počeštěná verze?
Díky a přeji hezký den!