Jak udělat vietnamský banánový koláč

IMG_4204

Někdo mi jednou tvrdil, že Vietnamci nejí sladkosti.

To samozřejmě není pravda.

Ve Vietnamu najdete skoro v každém městě cukrárny a pekárny. A pokud vás honí mlsná, tak kokosové dortíky a banánové koláčky jsou tou správnou volbou.

V našich podmínkách se mi nejvíce osvědčil recept na vietnamský banánový koláč (Bánh chuối nướng).

Má několik nesporných výhod:

  • Suroviny jsou snadno dostupné
  • Jsou levné
  • Je dobrý a dlouho vydrží čerstvý
  • Příprava je strašně jednoduchá

Máte rádi sladké? Zkuste si ho doma udělat!

IMG_4194

Suroviny na vietnamský koláč

  • 1 kg oloupaných a pokrájených banánů
  • 5 lžic hnědého cukru
  • 4 lžíce sladkého kondenzovaného mléka
  • 4 lžíce rumu
  • 500 ml kokosového mléka
  • 12 plátků světlého toustového chleba zbavených okrajů
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli

IMG_4202

Příprava

  1. Pokrájené banány zasypeme cukrem a  polijeme rumem. Vše necháme hodinku nasáknout.
  2. Na drobné kousky natrháme tousťák.
  3. Vše zalijeme kokosovým mlékem a  kondenzovaným mlékem a dobře promísíme. Přidáme špetku soli.
  4. Formu (nejlépe hlubší zapékací misku) vymažeme částí másla.
  5. Hmotu nalijeme do misky a vše dáme na 20 minut zapéct.
  6. Pečeme na 180.
  7. Nehotový koláč vytáhneme a pomažeme z vrchu zbytkem másla, ať jde pěkně do hněda.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Poté ho dáme zchladit a počkáme až přes noc ztuhne.

IMG_4211

V lednici je možné ho skladovat klidně 7 –  10 dní.

Pokud se vám recept líbí, tak ho sdílejte s přáteli.

Díky za přečtení a dobrou chuť!

Připojte se k příznivcům vietnamské kuchyně

Jednou za týden až čtrnáct dní vám budu zasílat tipy na zajímavé vietnamské recepty a novinky, které objevím.

No comments yet.

Napsat komentář