Vysoce návyková úprava známé vietnamské Bunčy

vietnamské jídlo

Venku je zima a gril leží zaprášený někde v garáži. Ti méně šťastní ho ani nemají a na nejoblíbenější české vietnamské jídlo, bún chả, musejí chodit někam do vietnamských restaurací.

Bunča na grilu prostě nemá chybu.

Co ale dělat, pokud gril nemáte a jídlo prostě chcete doma uvařit?

10 z 9 Vietnamců doporučuje, udělejte ji na Woku.

A já k tomu přidávám svou troškou do mlýna, ochuťte ji trochu jinak.

Citronela je vám po chuti? Krkovička také?

V tom případě čtěte dál.

Thịt heo nướng xả aneb grilované vepřové maso na citronové trávě s nudlemi bún nebo rýží

Recept na grilované vepřové maso na citronové trávě jsem použil jako základ. Ale protože nemám gril, tak ho budu zprudka smažit (xào)

Pokud gril máte, grilovaná varianta určitě bude mít šmak ještě lepší.

Pojďme tedy marinovat.

Marinujeme masíčko

Příprava marinády

Základní suroviny pro 2 – 3 porce

  • 500 g krkovičky
  • nudle bún nebo klasická rýže
  • 1,5 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného česneku
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného cibule nebo jarní cibulky
  • 1 celý stonek (cca 25 cm) citronové trávy nakrájený na drobno. (TIP: mám je vždycky připravené v mrazáku a chuťově drží…!)
  • O,25  malé lžičky pepře
  • 1,5 lžíce sojové omáčky
  • 1,5 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • bylinky dle vlastní chuti, může být i salát, koriandr, máta…

Vepřová krkovice na bun cha

Smažíme krkovičku

Příprava anebo jak na to

  1. Maso nakrájíme na co nejtenčí plátky, můžeme ho předtím dát na chvíli do mrazáku, ať to jde lépe
  2. Cukr, česnek, cibuli a citronovou trávu dohromady rozmixujeme nebo rozdrtíme v hmoždíři a uděláme takovou pastu
  3. Poté přidáme všechny ostatní ingredience a výsledkem by měla být hnědo-žlutá pasta omamné vůně
  4. Kousky masa s pastou důkladně promísíme a dáme do lednice uklidnit. Nemusí tam být dlouho, stačí pár hodin, pokud máte velký hlad.
  5. Ti z vás, co mají gril, si přípraví uhlí. Vietnamský trik je v tom, že uhlí musí žhnout a grilovat se musí setsakramentsky zprudka. Tuhle fázi vám ulehčí…VĚTRÁK, který přistavíte ke grilu.
  6. Když máte pocit, že to je ono, tak zprudka z obou stran kousky ugrilujte, nebojte se to trochu přepísknout. Tak je to správně.
  7. My s pánví se to pokusíme  napodobit, takže rozžhavíme Woka, co to jen jde a na kapce oleje maso zprudka smažíme a pohybujeme s ním sem a tam:-)
  8. Poslední fází je udělání nudlí bún. Povaříme je ve vodě cca 4,5 minuty, poté slijeme a prolejem studenou vodou. Var rýže snad netřeba popisovat.
  9. Jídlo podáváme s oblíbenou vietnamskou omáčkou nước chấm, do které kousky masa namáčíme.

Doufám, že jste si pochutnali či si pochutnáte. Budu rád, když se s receptem pochlubíte svým známým…Fakt stojí za to!

Dobrou chuť  a díky za přečtení! Chúc ăn ngon!

Příspěvek byl publikován v rubrice Jídla s rýží, Recepty dle druhu, Recepty dle území, Vietnam. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: Vysoce návyková úprava známé vietnamské Bunčy

  1. Michal napsal:

    Hej tyjo, takové chutě hmmmm ………….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *