V zimě mám hrozně rád zázvor.
Vlastně ho můžu mít pořád a nikdy se ho dosyta nenabažím. Dávám ho kam to jen jde. Fakt.
Někdy ho hážu do čaje, občas na něm vařím. Když dělám phở, tak ho i zapékám. I zbytek domácnosti má k zázvoru kladný vztah (díky bohu:-)). Adéla zbožňuje zázvor kandovaný. Ten já sice moc nemusím, ale když přinesla domu kandovaný zázvor v medu, tak jsem trochu pookřál.
Odbočka od tématu. Pokud sháníte kvalitní med, nebo jste dostali chuť na zázvor v medu, tak si ho kupte zde. Výborná prodejna na med prostě!
Ale zpátky k zázvoru. Zjistil jsem, že pokud bych si měl vybrat jen jeden kořen, který bych do nějakého receptu použil, tak by to byl právě zázvor.
Často, když na vás jde chřipka, tak ho stačí podrtit, zalít horkou vodou, přidat citron a rázem doma vykouzlíte léčivý nápoj. A ani to moc nestojí.
Opěvovaný zázvor v medu ve mně zrodil myšlenku pohrabat se internetem a zjistit, jak na tom jsou moji milí Vietnamci.
A musím konstatovat, že si nevedou vůbec zle.
Z několika desítek receptů jsem si pro dnešek vybral kuře na zázvoru. To koukáte, co? Vietnamsky prostě a jednoduše “Gà kho gừng”.
Recept jsem si trochu upravil a místo kuřecích čtvrtek (kompletka i s kostmi), jsem si naservíroval kuřecí prsa. Co si dáte vy, to už nechám na vás…dejte si, co vám chutná víc. Jedno je ale jisté. Ve Vietnamu byste prsíčka nedostali. Ne že, by je Vietnamci nejedli. Jedí je a rádi. Ale když kuřecí maso, tak prostě s kostí.
Konec řečí, pojďme na to. Můžete to zkusit rovnou dnes k večeři třeba. Není na tom nic složitého a všechny ingredience určitě máte v lednici.
Suroviny na kuře na zázvoru
- 2 – 3 kuřecí prsa (nebo autenticky, čtvrtky kuřete)
- cca 8 cm zázvoru (já mám raději víc)
- 1 lžíce nadrceného česneku
- 1 lžíce nasekané cibulky
- 1 malá lžička soli
- 1 malá lžicka cukru
- 1 lžíce kuřecího vývaru (Máte-li. Nebo kousek bujónu to taky asi snese)
- 3 lžíce rybí omáčky
- 0,5 lžičky pepře
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 šálek vody/kuřecího vývaru/kokosového mléka
Jak na to
Zázvor pokrájejte na tenké nudličky, přidejte česnek, cibuli, cukr,sůl, rybí omáčku a pepř. Kuře naložte (prsa pokrájejte na malé kousky) a nechte alespoň hodinku v lednici. Ve velké wok pánvi rozpalte olej a nasypte do něj dvě lžíce cukru. Počkejte až zhnědne. Když jste si jisti, tak tam šoupněte maso z lednice a zprudka (3 minutky) ho tam nechte polítat.
Zatáhne se.
Poté přidejte vodu/vývar nebo kokosové mléko (já dal kokosvé mléko a trochu jsem ho zředil) a vše zalijte. Jídlo nechte tak 20 – 30 minut dusit, aby zázvor změknul a omáčka se trochu vyvařila.
No a pak už vám zbývá jen vymyslet přílohu (já klasicky rýže) a servírovat.
Tak dobrou chuť a pokud se vám recept líbil, dejte lajk nebo pošlete dalším milovníkům vietnamské kuchyně. To mě fakt potěší.
Zázvor je prostě super! Souhlas! Můžeš prosím zveřejnit i recept na ten kandovaný v medu? Dík, Magda
Uveřejním, díky za komentář Magdo.
Vypadá to nádherně určitě vyzkouším.Sháním recept na pekingskou polévku.U nás ji dělají vietnamce v Hypernově a je vynikající
Ten recept shání víc lidí. já ho bohužel neznám…
kuře na zázvoru – moc dobrý,z kuřecích stehen bez kosti, povedlo se mi, určitě jsem to nedělala naposledy.
Děkuji a těším se na další recept.
Elen, tak to je super:-)Brzy něco zase napíšu!
mňam!:) zázvor je skvělým pomocníkem
Zázvor je super!!!
Nevím, kde dělám chybu, vařila jsem to 3/4 hodiny, pak to jeste mrskla na chvili do papinaku, ale furt je ten zazvor prostě tvrdej….to tak má být?
Jinak je to famózní 🙂
Mńamka 🙂 napoprvé povedlo se 🙂 moc jsme si pochutnali.
Zkusím i další jídla z vietnamské kuchyně, díky 🙂
Moc dekuji za skvely recept Tome 🙂
Vařím rád, chutná celé rodině,