Pokud máte rádi vietnamské polévky, tak Vám zajisté neuniklo, že se liší jak typem vývaru, tak nudlemi, které pro přípravu použijeme. V tomto receptu budeme používat dlouhé vlasové nudle, které lze bez problémů koupit i v ČR. Na vietnamských tržištích je hledejte pod názvem “bún rối” anebo jenom “bún”.
Suroviny:
- 1000g vepřových morkových kostí
- 50g promytých krevet
- 2 slepičí vejce
- 1 nasolené kachní vejce
- 100g Giò lụa, známé také pod názvem “vietnamská šunka” či “vietnamský salám”
- 50g čínských párků (myslím, že lze s klidným srdcem nahradit našimi uzeninami)
- 3 litry vody
- 1000 g dlouhý vlasových nudlí (bún)
- 250g kuřete (prsíčka i s kostmi)
- 250g kachny (také prsíčka i s kostmi)
- 100g čerstvých krevetích hlaviček (můžete nahradit sušenými sépiemi, které jsou podle mě dostupnější)
- 1 sušená cibulka, osmahlá a trošku nakrájená
- 1 kus zázvoru – opět lehce osmahlý a pokrájený
- 2 – 3 sušené arašídové červy
K dochucení můžete použít:
- vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
- chilli omáčku (Ớt tưới)
- Jarní cibulku
- krevetovou pastu
- vietnamský koriandr
- čerstvý citron
- sušený tuřín
Příprava
Nejprve vepřové kosti promyjeme, vložíme do hrnce a dáme vařit. Po povaření je vyndáme a hrnec vymyjeme. Kosti rozbijeme kladívkem na malé části promyjeme a vrátíme zpět do hrnce. Společně s nimi do hrnce přidáme cibuli, zázvor, arašídové červy a hlavičky krevet (anebo sušené sépie). Vše zalijte vodou a vařte, dokud vám nevznikne vývar. Před tím, než ho budete podávat, tak ho nezapomeňte ješte v hrnci dochutit.
Následně vložte do hrnce kuře a kachnu. Když jste si jisti, že je maso dostatečně uvařené, tak ho vyjměte z hrnce, oberte a kosti vložte zpět do hrnce. Přihoďte tam také krevety, které po krátkém povaření vyjměte a na pánvi osmažte.
Z vejcí udělejte tenkou omaletu, kterou nakrájejte na tenké proužky. Sušený tuřín ponořte do vody a nevyndavejte ho dříve, dokud úplně nezměkne. Pak ho naložete do rybí omáčky. Čínské párky také osmažte na pánvi.
Nakonec přelijte nudle vroucí vodou a nechte je změknout. Do misek vkládejte nejprve zceděné nudle, poté maso, omaletu, párky a přelijte vroucím vývarem.
Polévku servírujte s naloženým tuřínem, rybí omáčkou, krevetovou pastou, citronem a chilli omáčkou.