Jak udělat základní domácí sladkokyselou vietnamskou omáčku?

IMG_4167

Možná jste si někdy všimli, že Vietnamci skoro nesolí. Na stolech běžně nestojí solnička, ale podivné cosi, co si lijí do jídla.

Pokud jste už někdy vietnamskou kuchyni okusili, tak jste možná zaregistrovali, že většina jídel se něčím dochucuje.

A to nejznámější něco vám dnes představím. Jedná se o Nước chẩm (čte se to přibližně Nuok čam).

A je TO skvělý.

Jídlo se do toho namáčí (pokud vám to přinesou v mističce) nebo si to klidně do jídla nelejte. Fantazii se meze nekladou.

Suroviny

Níže uvedné množství vám stačí přibližně na 3 porce.

  • Hrnek horké vody
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
  • Sušená nebo čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • Mrkev, Daikon

Samotná příprava

Je opravdu jednoduchá.

Cukr rozpusťte ve vroucí vodě, přidejte rybí omáčku a až vše schladne, tak přidejte limetkovou šťávu, chilli, česnek, mrkev a daikon.

Tipy pro vietnamskou omáčku Nước chẩm

  • Nuoc cham je lepší druhý den, když se v ní česnek a chilli hezky rozleží.
  • V lednici vám vydržží až 14 dní
  • Lepší je ji před jídlem ohřát.
  • Pokud nechcete čekat do druhého dne, než omáčku ochutí chilli, tak do ní kápněte vietnamskou červenou chilli omáčku Tương ớt. (To je ta z receptu na Pho bo)

Tato omáčka se používá skoro ke všem vietnamským jídlům jako dochucovadlo či jako dip.

IMG_4170

Pokud vám chutná, tak napište své tipy, jak ji děláte. A sdílejte tento recept se svými známými. Díky!

Příspěvek byl publikován v rubrice Omáčky, Ostatní, Recepty dle druhu, Suroviny. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: Jak udělat základní domácí sladkokyselou vietnamskou omáčku?

  1. Julie napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je ta rybí omáčka nebo spíše jak ji doma vyrobím a z jaké ryby nebo jestli se dá pořídit někde už hotová.
    Díky

  2. Andrea napsal:

    Dobry den, mohu se zeptat zda-li se mrkev a daikon nejakym zpusobem predem upravuji nebo se pouzivaji za syrova?
    Dekuji 🙂

  3. Karel napsal:

    Dobrý den, připojil bych se k dotazu paní Andrei a prosím o zpřesnění co potom s tím. Mixnout, nebo se podává jak je na přiloženém foto?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *