Ochutnejte kambodžský pomelový salát s krevetami

Khmersky se salát řekne “Nhoam”. Nhoam je v Kambodži oblíbené jídlo a dělá se v rámci malých i velký oslav. Každá rodina má svůj zaručený recept na ten nejlepší. Ve své podstatě a v použitých ingrediencích se jednotlivé saláty příliš neliší. Většinou se jedná o směs specialní kambodžské sušené a vyuzené ryby, sušených krevet, čerstvého ovoce či zeleniny a čerstvých bylinek (khmersky “Chi”). Nakonec se vše posypává “dressingem”.

Khmerský pomelový salát s krevetami

Dnes jsem zjistil, že v sekci recepty ještě nemám žádný salát, a tenhle Nhoam mi přišel docela zajímavý, rychlý a jednoduchý. V Kambodži tomu říkají Nhoam Krauch Th´long. Je to prostě a jednoduše pomelový salát na khmerský způsob. Pokud rádi experimentujete, tak se neváhejte do něj pustit. Stojí to za to!

Mňam Mňam (to khmersky znamená “je to moc chutné”) 😀

Ingredience k přípravě pomelového salátu

 

  • 300g pomela
  • 70g sušených krevet, namočených a vyloupaných / šly by použít asi i klasické…
  • 50g arašídů, opražených a zbavených slupek
  • 50g sušeného kokosu, opraženého na pánvi
  • 30g mátových listů

Ingredience k přípravě dressingu

 

  • 2 lžíce cukru – nejlépe palmového
  • 1/2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku octu
  • 7 rozmačkaných stroužků česneku
  • 5 šalotek, nadrobnonakrájených
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Pomelo

Jak na to – příprava khmerského pomelového salátu

Oloupejte pomelo a rozdělte ho na dílky, které následně pokrájejte. Dílky pomela  nezapomeňte zbavit slupek.  Na pánvi, na mírném ohni opražte sušených kokos, dokud není lehce nahnědlý. Přidejte česnek, cibulku, arašídy a trochu oleje a vše lehce osmahněte do zlatova.

Ve velké salátové míse všechny přísady (pomelo, krevety) dobře smíchejte a dochuťte solí, cukrem, rybí omáčkou a octem. Nakonec vše dozdobte mátovými lístky. Mátové lístky můžete nahradit bazalkou nebo jí podobnou bylinkou.

Nakonec vše posypte “dresingem”…

TIP! Rybí omáčku, ocet, limetkovou šťávu a cukr smíchejte nejprve dohromady, aby se cukr dobře rozpustil. Pokud nemáte cukr palmový, můžete ho nahradit cukrem hnědým. Pokud Vám v míse zůstane z pomela nějaká šťáva, tak ji slijte.

Ať Vám chutná!

Video k přípravě tohoto receptu, ale na trošku jiný způsob:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zy6KK3pCdQo[/youtube]

Hlavní obrázek použit se svolením girlscookworld.com

Příspěvek byl publikován v rubrice Kambodža, Recepty dle druhu, Recepty dle území, Saláty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Ochutnejte kambodžský pomelový salát s krevetami

  1. To musí být přímo..no jak bych to jen řekla..asi nejlépe khmersky: mňam, mňam!!

  2. Dnes si na sape koupím krevety a vyzkouším vypadá to báječně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *