Vietnamské letní závitky jsou skvělým předkrmem a pokud se během dlouhých zimních či letních večerů nudíte, naučte se….rolovat!
Jestli jste již někdy NĚCO rolovali, tak vám to půjde samo. Nic na tom není. Suroviny seženete od místních Vietnamců a jsou relativně levné.
Pak vám již nic nebrání začít kuchtit. Jídlo se skládá z nejznámější vietnamské omáčky (Nước chấm), která slouží jako dip a samotného vašeho výtvoru (závitku). Slavné vietnamské omáčce je věnován samostatný recept, takže jak na ni byste už měli vědět.
Je možné, že vám stejně jako mně vrtá hlavou název. Vězte, že český ekvivalent k vietnamskému Gỏi cuốn/Nem cuốn je Letní závitek. Neberte název moc doslovně, protože Letní závitek skvěle chutná i v zimě. Problém s názvem mě trápí už od dětství. Nikdy jsem si v restauracích nemohl vzpomenout, zda chci letní nebo jarní variantu závitku.
Takže pro ujasnění a zapamatování: “Letní” je ten gumovej a “Jarní” je smaženej.
Gumák se jí hlavně na jihu, protože je v něm spousta bylinek, a tak nějak k Saigonu patří trochu víc.
Dost bylo obecných řečí, pojďme na přípravu samotných letních závitků.
Budete potřebovat nějaké ty surovinky. Bez toho to nepůjde.
Suroviny
- Rýžový papír (průměr cca 16cm)
- Vietnamské čerstvé bylinky (koriandr, perilla, vietnamská máta), prostě jak je libo
- Vietnamské vlasové nudle bún. (To jsou ty nejtenčí jako se jí k oblíbené Bunče)
- Hlávkový salát
- Malé krevety (tip: u Vietnamců v Malešicích i na Sapě jsou mnohem levnější než kdekoliv jinde, nedávno jsem kupoval za 150 kč kilový pytel)
- Vejce
- Sůl, rybí omáčka
- Na ozdobu můžete použít česnekopažitku, nebo nať od jarní cibulky
Postup přípravy
- Nejprve si připravte malé krevetky. Bleskurychle je nechte povařit, aby moc neztvrdly. Zbavte je tvrdých ocásčích konců a jejich hubené tělo podélně přeřízněte. Znásobíte tak jejich množství a ve výsledku závitků umotáte mnohem víc.
- Připravte si vaječnou omaletu. To je klasika, s tím rozdílem že vejce trochu nařeďte mlékem a ochuťte místo solí rybí omáčkou.
- Omaletu nakrájejte na malé proužky. Tak cca 8x1cm, prostě akorát na jeden závitek.
- Bylinky vykoupejte a připravte na talíř, abyste je měli při balení po ruce
- Uvařte si rýžové nudle bún (stačí jim max. 5 minut), zceďte je. Pokud je moc propláchnete nebudou vůbec lepit, záleží na vás, co máte raději.
- Poslední fází před balením je příprava talíře s vodou, do kterého budete namáčet tvrdé rýžové papíry, aby změkly.
Samotné balení
- Kraje papíru pořádně vykoupejte ve vodě, ať hezky změknou.
- Prostředek stačí navlhčit, protože suroviny, které na něj pokladete budou dost vlhké, takže ať pak zase není papír moc křehký.
- Položte připravený rýžový papír na prkénko a v jeho dolní třetině pokláďte 3 krevetky, plátek vaječné omalety, salát, bylinky a uvařené rýžové nudle.
- Zahněte kraje papíru směrem dovnitř. Spodní okraj přetáhněte přes náplň.
- Závitek PEVNĚ uchopte do obou rukou a snažte se ho zatočit co nejpevněji to půjde. Pře konečným zabalením můžete jako ozdobu vložit nať z jarní cibulky.
Jídlo vydrží několik dní v lednici, ale nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Jsou dost syté, i když na to nevypadají. Pozor na to:-)
A samozřejmě jí se tak, že se namáčí závitek do omáčky. Můžete ho držet i v ruce, ti zručnější neudělají ve Vietnamu faux pas, když ho čapnou hůlkami.
Pokud se vám recept a fotky líbil, tak ho zkuste uvařit a hlavně ho sdílejte svým kamarádům. Díky a dobrou chuť!
Supeer,”Letňáky” 🙂 miluju od te doby co jsem poprve vtoupil na Jiřáku do PhoVietnam,ale stale jsem nikde nemohl najit presny recept (a uz vubec ne s nazvem “Nem Sai Gon”),podle ktereho by zavitky chutnaly stejne,ted navecer jsem byl v Sape pro bylinky a uz mam “dorulovano” 🙂 …. je to presne ono,moc dekuji,fakt vyborny,jako v Pho !!! …mozna i lepsi,protoze jsou HomeMade ;-D
Tak to je paráááda, jsem rád že zachutnaly:-)
jako original Tome 🙂
Díky moc!!! Skvěle popsáno 🙂
Díky moc za polopatický recept, motalo se bez problémů a přežrali jsme se do bezvědomí. Jen se teď asi v naší oblíbené vietnamské restauraci budou divit, proč tam na závitky už nechodíme…
Omaleta? Neni to nahodou omeleta?
Mám takový malý dotázek. Recept chápu a zkusím. Jen nevím do čeho přesně pak závitky namáčí. Co je to za omáčku? 🙂
Omáčku můžeš použít rybí, nebo ústřicovou, zředěnou podle chuti vlažnou vodou a nasekanou chilli papričkou.