Vývar z vepřových žebírek je jednoduchá a rychlá polévka. Často se podává pouze jako doplněk k hlavnímu jídlu (rýži). Patří do kategorie „lidových“ pokrmů a ve Vietnamu ji dostanete v levnějších bistrech. Jí se spíše až po hlavním jídle. Hlavním jejím účelem je doplnění, ve Vietnamu tolik potřebných, tekutin.
Srovnáme-li délku a postup příprav této polévky a známější vietnamské polévky Pho, tak zjistíme, že tato Canh je opravdová rychlovka. Neznamená to však, že je méně chutá. Všechny vietnamské polévky jsou chuťové vyvážené a výborné. Když se vám nebude chtít vařit Pho, tak si uvařte rychlou Canh.
Suroviny
- 1 konzerva bambusových klíčků nebo ještě lépe bambusových výhonků
- 2,5 l vody
- 400g vepřových žebírek
- 10 baby rajčátek
- koriandr, jarní cibulka či červená cibule
- rybí omáčka, sůl
- voda
Postup přípravy
Nejlepší je žebírka nasekat na menší kousky, vložit do hrnce a nechat rychle přejít varem. Jakmile se lehce (několik sekund) voda převaří, tak žebírka vyjmeme, vodu slijeme a hrnec vyčistíme. Tímto krokem docílíme čistšího vývaru a to je u vietnamských polévek cílem.
Do hrnce přilijeme vodu, osolíme 3 lžičkami soli a vaříme na mírném ohni přibližně 45 – 70 minut. Jde o to, aby maso na žebírkách hezky změklo.
Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Místo bambusových klíčků je lepší použít bambusové výhonky, ale vystačíte si i sklíčky. Pokud máte bambusové výhonky, tak je před přidáním do polévky naškrabejte vidličkou a převařte ve vodě. Zbavíte je tak silného aroma. Slijte vývar, přidejte do hrnce rajčátka a zbylé suroviny a vše nechte povařit.
Vývar dochuťte solí a rybí omáčkou. Na talíři můžete jídlo dozdobit bylinkami.
Dobrý den,
recept mně zaujal, jen by mně zajímalo, co to tam je za houby? To jsou normální žampiony? Nebo něco special vietnamského? V receptu o tom není zmínka. dík moc za odpovědˇ. JK
Dobrý den, jsou to normální žampiony:)