Nemáte rádi cvrčky? Usmažte si je k obědu! Recept na smažené cvrčky

Khmerská kuchyně je známá svojí rozmanitostí a druhovou pestrostí připravovaných pokrmů. Určitě jste někdy slyšeli, že tu jedí takřka cokoliv.  Khmerové si pochutnají na smažených pavoucích, larvách, cvrčcích a jiných dobrotách. Pomalu zjišťuji, že něco pravdy na tom bude. Upřímně jsem ale čekal, že tu budou prodávat podobné mňamky na každém rohu a zas tak žhavé to tu není.

Předpokládám, že většina z Vás (stejně jako já) nemá s podobnými jídly a jejich přípravou velké zkušenosti. Proto jsem pro začátek vybral jednoduchý recept na cvrčky, který mi pro začátečníka, toužícího experimentovat, připadá nejschůdnější.)

Proč jíst cvrčky?

Docela dlouho jsem nad konzumací cvrčků přemýšlel a výsledkem je těchto několik výhod, které by Vás měly přesvědčit tohle jídlo zkusit! Že to myslím opravdu vážně, dokazuje tento článek, který byste si rozhodně měli přečíst. Blýská se na lepší časy prostě a klasická jídla už nikoho brzo bavit nebudou:-)

4 výhody jež přináší konzumace cvrčků

  1. Dostupnost. Ti z Vás, kteří nemají mnoho prostoru si je mohou chovat doma.
  2. Jsou výživní. Pokud mi nevěříte, tak si přečtěte tento článek.
  3. Rychlost přípravy. Jejich příprava je snadná a rychlá. Zvládnete to jako večerní rychlovku po práci.
  4. Ušetříte. Ušetříte za drahé potraviny a můžete si být jisti, že jsou opravdu bio (pokud je budete sami chovat).

Pokud jste se rozhodli cvrčky vyzkoušet, tak si přečtěte recept na jejich přípravu. Když někdo napíše, jak mu cvrčci chutnali, tak budu jedině rád.

Ingredience, bez kterých to nepůjde

  • 30 cvrčků
  • strouhaný kokos
  • 50g arašídů
  • lžíce rybí omáčky
  • lžička cukru
  • půl lžičky soli
  • půl litru oleje

Postup přípravy

Nachytejte přibližně 30 živých cvrčků. Důležitá fáze – dopřejte jim vydatnou poslední večeři – strouhaný kokos. Nechte je najíst tak dlouho, dokud mají chuť. Opražte a následně oloupejte arašídy. Arašídy budou sloužit jako nádivka cvrčků. Vkládejte je do otvoru pod “ocáskem”. Horní nožičky nechte na cvrčkovi – jsou prý delikátní. Následně cvrčky okořeňte solí, rybí omáčkou a cukrem.Rozpalte olej a cvrčky zprudka osmažte. Když jsou zlatí a křupaví, tak je vyjměte a servírujte na list salátu (předtím je můžete položit na papír či ubrousek, abyste je zbavili přebytečného oleje)

Přeji dobrou chuť!

Již smažení cvrčci

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kambodža, Recepty dle druhu, Recepty dle území se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: Nemáte rádi cvrčky? Usmažte si je k obědu! Recept na smažené cvrčky

  1. Kuba napsal:

    Nejdriv ze vseho bych rad podekoval za skvele stranky! Dnes jsem je objevil a urcite z nich do budoucna budu cerpat hodne informaci!

    Cvrcky uz jsem smazil – i kdyz ne po “khmersku”, ale po papuansku (s hrubou soli, chilli a cesnekem) a byli vyborni! Rad bych se podelil o par postrehu.
    V ceskych podminkach je idealni koupit si “střední cvrčky” ve zverimexu. Stredni velikost nema tvrde krovky a jsou tedy chutnejsi nez dospeli jedinci. Pote co cvrcky koupite, je dobre je tyden zivit cerstvou stravou, pote jim stravu odebrat a nechat je 2-3 dny o hladu (vyprazdni se). Tim se zaruci ze budete jist jen zdravy a cisty hmyz. Vsechny uhynule cvrcky vyhodte!
    Hmyz obecne se nejlepe usmrcuje kratkym ponorenim (napr. na cedniku) do horke vody – trva to doslova zlomek vteriny. Krabicku s cvrcky je dobre predtim dat na chvili do lednicky aby se “zpomalili” a prestali skakat. Nektere zdroje tvrdi, ze ponorenim do vody hmyz prijde o feromony, ktere tvori velkou cast chuti a tedy doporucuji usmrcovat az primo na panvi.

    Uzitecne zroje:
    Pulhodinova prednaska dr. Borkovcove o konzumaci hmyzu: http://www.enviweb.cz/clanek/obecne/69959/entomofagie-jak-upravit-hmyz
    Stranky dr. Borkovcove: http://www.hmyznataliri.cz/
    Stranky o chovu hmyzu: http://www.jaknahmyz.cz/

    • Ahoj Kubo, dik moc za skvělej komentář. Přesně to jsme potřeboval vědět. Já jsem je zatím nedělal..Doufám, že se ti tu bude i nadále líbit. A kdyby ses chtě ještěl o cokoliv podělit, tak napiš. Budu fakt rád.Tomáš

  2. jiturka napsal:

    Chvíli jsem přemýšlela, kde vzít cvrčky. Pak mi to docvrklo. Měli jsme kudlanku a cvrčky kupovali za pár svrčků normálně ve zverimexu. Tomu říkám dostupná surovina 😀 A mají i různé velikosti.

  3. Baru napsal:

    Ahoj! Nutně bych potřebovala poradit s chovem cvrčků (popř. i moučných červů)! Nebo zatím spíš s fází vykrmení a následného uvaření:) Potřebovala bych vědět takové ty praktické věci – v čem je nejlepší hmyz udržovat (je vhodná klasická plastová krabička na potraviny s víčkem? a udělat do víčka otvor nebo to není nutné?) A jak se cvrčky manipulujete? Teda když je krmíte – neutečou? a když je vyhladovělé chcete připravit k jídlu ( nebo i červy) to je mám z krabičky po jednom vytahovat, abych tam nesypala i exkrementy? Já vím, jsou to šílené otázky:D ale když už je chci přinést domů ( to bude boj! :D) musím být na všechno připravená…;) Díky za jakékoliv ohlasy:)

  4. Petr labdo napsal:

    Nedávno jsem je měl na Brněnském barcampu. Byl jsem překvapen jak jsou chutní!

  5. Bláňa napsal:

    Ahoj, včera jsem byla na akci “hmyz na talíři”. Ochutnala jsem moučné červy, potemníky, cvrčky, sarančata a šváby. Uměla bych si představit, že to zařadím do jídelníčku. Je to jen o tom, že je to pro nás naprosto nové. Nejsme na to prostě jen zvyklí. Bylo to vlastně velmi chutné. Jen skořápka švábů má konzistenci asi jako velmi tuhá slupka od nějakého ovoce, což mě úplně nenadchlo. S kamarádem, jsme se domluvili, že uděláme nějakou grilovačku, kde mimo jiné uděláme něco hmyzího. Tak jsem zvědavá. Na stránky jsem narazila náhodou, protože jsem ještě plná zážitků a koukám, zda se o to zajímá více lidí. Všem držím palce, ať se jim daří v kuchyni. Dobrou chuť Blanka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *