Pokud jste zatím z khmerské kuchyně nic neochutnali, a v hloubi duše Vás myšlenka na kambodžskou kuchyni nenechává spát, tak nezkoušejte A-mok. Po tomto jídle zaručeně na spánek zapomenete, a už nikdy nebudete chtít jíst nic jiného.
A-mok mě prostě dostal. Jeho jemně kokosová chuť a různé způsoby servírování musí nadchnout každého příznivce asijské kuchyně. Amok se skládá ze dvou hlavních přísad. Kokosové mléko a kroeung – čerstvá curry pasta. Tradičně se A-mok jí z košíčku vyrobeného z banánových listů anebo z kokosového ořechu.
Pokud někdo z Vás banánové listy nebo kokos na Sapě sežene, tak se neváhejte pochlubit. Fakt to jídlo stojí za to (i když ho naservírujete do misky)! Tradičně se jí A-mok rybí, není ale problém udělat A-mok hovězí, vepřový či vegetariánský.
Khmerská kuchyně je pro mě po dvou měsíčním vietnamském hodování vítanou změnou a opravdu mě její chutě neustále překvapují. Pokud Vás už budu s khmérama štvát, tak mi to napište, a hodím sem opět něco z Vietnamu. Nebojte se ale, ve Vietnamu budu ještě dost – cca za 2 měsíce se tam vracíme.
Bez čeho to nepůjde
Ingredience přibližně pro 3 – 4 osoby
- 400g sumce, nebo kuřecích prsou, hovězího, vepřového – jak je libo
- 1/2 hrnku kokosového krému
- 1 hrnek kokosového mléka (nebo jedna plechovka kokosového mléka místo krému/mléka)
- 1 vejce
Ingredience na Kroeung (curry pasta)
- 3 – 4 sušené chilli papričky, namočíme aby změkly, osušíme a vmícháme do Kroeungu
- 3-4 stroužky česneku
- 2 cibule /nejlépe šalotky/
- 2 lžíce nadrobno nasekaného stonku citronové trávy
- 1 lžička galangalu – pokrájeného na malé kousky
- nastrouhejte špetku limetkové kůry nebo pokrájejte přibližně 1/4 limetkového lístku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 5 cm čerstvého zázvoru – pokrájeného na kousky
- 1/2 lžičky curry
- 1 lžíce krevetové pasty (dle preferencí chutí každého jedince)
- 1 lžíce rybí omáčky
- 10 limetkových lístků
- 2 čerstvé chilli papričky (jako obloha)
+++ Pro totální fajnšmejkry
200g banánových listů, (k výrobě přibližně 4 banánových hrníčků). Hrnek se vyrobí tak, že vystřihnete kruh o průměru 18cm. Strany kruhu naříznete a pokusíte se je spojit párátkem – do tvaru hrníčku/košíčku.
Postup přípravy A-moku
Nejdříve musíte udělat kroeung (v hmoždíři – příznivci staré školy; v robotu ti ostatní). Začněte s rozmělňováním citronové trávy, galangalu, zázvoru, kurkumy,curry a nastrouhané limetkové kůry /nebo lístku/. Když je směs řádně zničena, tak přidejte česnek a cibulku a ostatní dochucovadla. Nakonec přidejte chilli a vše pečlivě promíchejte.
Zbavte rybu kostí, nebo jakékoliv jiné maso a nakrájejte na tenké nudličky a čerstevé chilli papričky nakrájejte na plátky. (budou jako příloha).
Vyjměte vzniklý kroeung z hmoždíře a dejte směs do hrnce, vše zalijte kokosovým krémem (polovinou poloviny hrnku), kokosovým mlékem (pokud jste ho sehnali), přidejte rybu/maso/, vejce, rybí omáčku, sůl, cukr a vše povařte (max. 5 minut – pro ty z vás, kteří tvoří banánové košíčky). Ti z vás, kteří odmítají tvořit banánové košíčky, budou vařit maso tak dlouho dokud nezměkne (20 -30 minut).
Varianta pro tvořiče košíčků
Směs i s masem rozdělte do banánových hrníčků, do každého hrníčku nejprve vložte limetkový list, a zalijte každý “hrnek” zbytkem kokosového krému, položte nakrájené čerstvé chilli papričky navrch a vše vložte do papiňáku/hrnce a vařte na páře dle libosti a požadované měkkosti masa (20 – 30 minut).
Jídlo se podává s teplou rýží. Pak mi určitě napište, jak Vám chutná A-mok milí čtenáři!
PS: Tady jsem našel youtube video, tak pro ilustraci jak se to dělá to snad stačí…Ale je to nějaká verze pro začátečníky.)
[youtube]http://youtu.be/eZ1dpwOG5qg[/youtube]
Obrázek bánánový list v papiňáku: http://inthekitchenwitheva-eva.blogspot.com/
Tak to vypadá naprosto suprově!
Opravdu luxusní záležitost, naprostý souhlas!!!
Miluji tohle jídlo! Bohužel jsem si v Kambodži koupila málo této kořenící směsi, nevíte prosím kde to v Praze sehnat?
Práve sme sa vrátili z Kambodže. Odkedy nám sprievodca odporučil toto jedlo, do konca pobytu sme nič iné nechceli 🙂