Vietnamský název: Rau đắng
Běžně používaný název: hořká bylinka
Botanický název: Bacopa monnieri (ve vietnamských zdrojích nejsou jednotní, v každém zdroji je jiné botanické jméno)
Přirozený výskyt: Afrika, Asia a Austrálie. Roste v nížinách s vyšší koncentrací vody.
Chuť: hořká
Kuchyňské použití: Používá se nejčastěji jako zelenina k lẩu (vietnamským hot potům). Dále se používá k dušeným masům a do polévek.
Léčivé použití: Sušené listy se zapálí a používají se jako odpuzovadlo na komáry! Lze také použít k léčbě horečky, bolesti kloubů, malárie a dalších zánětů.
Rozmnožování: Velmi jednoduché z řízků ve vodě.
PS: Kdybyste náhodou uvažovali, kde ji koupit, tak ji mají třeba tady. Budu rád, když mi pošlete vaše fotky či zkušenosti s touto bylinkou.
Obrázky: