Hořká bylinka – Bakopa drobnolistá – Rau đắng

Vietnamský název: Rau đắng

Běžně používaný název: hořká bylinka

Botanický název: Bacopa monnieri (ve vietnamských zdrojích nejsou jednotní, v každém zdroji je jiné botanické jméno)

Přirozený výskyt: Afrika, Asia a Austrálie. Roste v nížinách s vyšší koncentrací vody.

Bakopa drobnolistá - hořká bylinka - rau đắng

Chuť:  hořká

Kuchyňské použití: Používá se nejčastěji jako zelenina k lẩu (vietnamským hot potům). Dále se používá k dušeným masům a do polévek.

Léčivé použití: Sušené listy se zapálí a používají se jako odpuzovadlo na komáry! Lze také použít k léčbě horečky, bolesti kloubů, malárie a dalších zánětů.

Rozmnožování: Velmi jednoduché z řízků ve vodě.

PS: Kdybyste náhodou uvažovali, kde ji koupit, tak ji mají třeba tady. Budu rád, když mi pošlete  vaše fotky či zkušenosti s touto bylinkou.

Obrázky:

Bakopa drobnolistá - hořká bylinka - rau đắng

Bakopa drobnolistá - hořká bylinka - rau đắng

Připojte se k příznivcům vietnamské kuchyně

Jednou za týden až čtrnáct dní vám budu zasílat tipy na zajímavé vietnamské recepty a novinky, které objevím.

, ,

No comments yet.

Napsat komentář