Čínská pažitka – Hẹ

Vietnamský název: Hẹ

Běžně používaný český název:: čínská pažitka, česneko-pažitka

Botanický název:: Allium tuberosum

Přirozený výskyt: Jihovýchodní Asie

čínská pažitka - Hẹ

Chuť: Její chuť je někde mezi chutí cibule, česneku a pórku.

Použití v kuchyni: dává se jako přísada do polévek, dušených pokrmů, závitků či nasekaná jako obloha.

Léčivé použití: je skvělým zdrojem vitamínů C a A (karoten)

Rozmnožování: Ze semen, případně odnožemi

Máte-li nějaké zkušenosti či fotky čínské pažitky, tak se ozvěte a příspěvek rád doplním.

Obrázky:

Čínská pažitka v květináči

 

Čínská pažitka a česnek

Příspěvek byl publikován v rubrice Bylinky, Suroviny se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Čínská pažitka – Hẹ

  1. Radka napsal:

    Dobrý den, jsem ráda, že jsem narazila na vaše stránky.
    Čínskou pažitku (já ji znám pod názvem džusaj) jsem si přivezla ze střední Asie, čerstvou i semínka. Snad budu úspěšná a něco mi vyroste 🙂
    Radka

  2. Ilona napsal:

    Přeji dobrý den, čínská pažitka (chinese chives) se tradičně používala na tzv. “otevírání” woku , když se nechala osmahnout na sádle. Někdy se používala na vytření woku, nahrazovala tak mytí. Je to metoda čínských kuchařů, docela podrobně popsaná v knížce The Breath of a Wok.
    Čínská pažitka obsahuje eterické oleje se sirnatými sloučeninami, má dobré antibakteriální účinky. Viz http://www.ceskebylinky.cz/pazitka-pobrezni-snytlik-/vyuziti/.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *