1. slovníček – druhy vietnamských bánh mì

Tenhle článek se bude hodit především tomu, kdo jede do Vietnamu (u nás nabídka baget není zatím dostatečně rozšířená). Navazuje na včerejší článek o bánh mì a najdete ho v sekci slovníčky, kde budou postupně přibývat další podobné slovníčky jako je tento.

Kdy se Vám podobný slovníček může hodit?

Když si ho vytisknete a vezmete s sebou do vietnamských ulic, tak budete ve vietnamských cedulích a jídelních lístcích tápat o dost méně, než běžný turista vybavený Lonely planet.)

Může Vám také pomoci u vašeho Vietnamce či na tržnici. Doufám prostě, že vietnamské “cílené” slovníčky Vám alespoň trochu pomohou se zorientovat v různých vietnamských jídlech, jejich názvech a obměnách.

Nem chua Phan Rang - kyselý phan rangský závitek

1. Chả or Chả Lụa (vepřové závitky/párky) – Namleté vepřové maso se zabalí do závitku a banánového listu. Uvaří se a vzniklý páreček se pokrájí a přidává do bagety:-)

2. Thịt Nguội (vepřové “uzeniny”) – Podobné jako první druh. Uvařený mix vepřového masa. Podávané na plátky – vychlazené.

3. Giò Thú (tlačenka)-Většinou se dělá z hlavy prasasete. Tlačenka je pak kombinací vepřových uší, kůže, špetku aa dalších věcí. Tlačenka se pak nakrájí na kousky a přidává do baget.

4. Dặc Biệt (speciální)– Co dům dal a co určitý prodejce považuje za výborné.

5. Thịt Nướng (grilované maso)– vietnamské maso je nejdříve namarinované a poté se tenké plátky grilují.

6. Xa Xíu (grilované maso)– Více sladčí a růžovější než výše zmiňované. Dle čínského způsobu přípravy grilování.

7. Xíu Mại (nakládané masové koule)– Uvařené masové koule, sladké často podávané s kečupem. Vepřové koule jsou naložené ve vietnamské marinádě.

8. Bì- (mletá vepřová kůže)

9. Nem Nướng (grilované vepřové placičky/rolky)- Tyto placičky jsou populární nejen v banh mi, ale i v nudlových a salátových jídlech.

10. Nem Chua (kyselé vepřové závitky) – Běžně se jí se syrovým česnekem. Po jídle, ke svačině, na chuť. Jsou to závitky, nebo čtverečky s kyselou masovou náplní. Vždy jsou úhledně zabalené do banánového listu. Masová směs je ve většině případů ze syrové kůže a masa, okořeněná rybí omáčkou, solí, cukrem, pepřem a octem. Celý balíček se směsí se nachává 3 – 7 dní uležet.

11. Gà Nướng (grilované kuře)

12. Thịt Bò Nướng (grilované hovězí maso)

13. Cá Mòi (sardinky)– většinou z plechovky

14. Pâté (paštika) – z kachních a kuřecích jater, maže se do bagety jako podklad.

15. Trưng Chien (smažené vejce)– volské oko, míchaná vajíčka i jiné přípravy jsou časté.

16. Chay (vegetariánská)– Je jich spousta druhů. Většinou s tofu nebo jinými napodobeninami masa.

Příspěvek byl publikován v rubrice Slovníčky se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *