Pokud jste milovníky mořských živočichů a raději než ve vodě je vidíte na svém talíři, tak přímo pro Vás je tento článek. Vietnam je zemí s dlouhým pobřežím, kterém oblkopujte celý jih a východ země. Ve vietnamské kuchyni se tedy můžeme setkat s velkým množstvím mořských plodů a jídel z nich připravených. Tento příspěvek je pouze stručný nástin toho, co zde můžete za zlomek ceny v ĆR sehnat.
Horní fotka – krevety v hrnci. Dolní fotka – krevety připravené na mém talíři. V restauraci za podobné jídlo zaplatíte přibližně 60-80 Kč za talíř krevet.
Součástí vietnamských jídel je i nezbytné aranžování.
Ve Vietnamu jsou oblíbení taktéž humři. V současnosti se jejich cena pohybuje od 550 Kč za 1kg humra. Jednoho takového jsem ochutnal v letovisku Mui Ne v otevřené mořské restauraci na pláži.
Ochutnali jsme ho grilovaného s česnekovou pastou a limetovou-pepřovo-rybí omáčkou. Když budete mít zájem, zkusím sehnat nějaké místní recepty.
Nejčastější mořsko-plodovou položkou ve vietnamských jídelních lístcích jsou sepie (mực). Ochutnal jsem je snad na všechny způsoby a pořád mě baví! Jsou levné – za talíř zaplatíte od 40 Kč.
Ryby jsou zde také velmi oblíbené. Jí se nejčastěji grilované a posléze se balí se zeleninou do rýžového papíru(do zavítku).
Škeble nepatří k mým oblíbeným pokrmům (zatím), tak jsem vám je alespoň vyfotil.
Sušené mořské plody jsou místní specialitou. Vietnamci je jí třeba na plážovém pikniku. Na obrázku vidíte kompletní sadu na zapůjčení tj. (plachta na sezení, sušená sepie, sušená ryba v karamelu, křepelčí vejce)
Pro letmé představení pestrosti vietnamské mořské kuchyně to prozatím snad stačí!
Ty sušené mořské plody jsou úžasný … asi bezva piknik 🙂
Jo, jsem teď na jihu Vietnamu a tech sušených věcí je tady opravdu spousta. Asi to nafotím a napíšu ještě jeden článek zaměřenej jenom na sušený věci.