Vietnamský název: Hẹ
Běžně používaný český název:: čínská pažitka, česneko-pažitka
Botanický název:: Allium tuberosum
Přirozený výskyt: Jihovýchodní Asie
Chuť: Její chuť je někde mezi chutí cibule, česneku a pórku.
Použití v kuchyni: dává se jako přísada do polévek, dušených pokrmů, závitků či nasekaná jako obloha.
Léčivé použití: je skvělým zdrojem vitamínů C a A (karoten)
Rozmnožování: Ze semen, případně odnožemi
Máte-li nějaké zkušenosti či fotky čínské pažitky, tak se ozvěte a příspěvek rád doplním.
Obrázky:
Dobrý den, jsem ráda, že jsem narazila na vaše stránky.
Čínskou pažitku (já ji znám pod názvem džusaj) jsem si přivezla ze střední Asie, čerstvou i semínka. Snad budu úspěšná a něco mi vyroste 🙂
Radka
Také jsem rád, že jste k nám dorazila? Už roste…?
Přeji dobrý den, čínská pažitka (chinese chives) se tradičně používala na tzv. “otevírání” woku , když se nechala osmahnout na sádle. Někdy se používala na vytření woku, nahrazovala tak mytí. Je to metoda čínských kuchařů, docela podrobně popsaná v knížce The Breath of a Wok.
Čínská pažitka obsahuje eterické oleje se sirnatými sloučeninami, má dobré antibakteriální účinky. Viz http://www.ceskebylinky.cz/pazitka-pobrezni-snytlik-/vyuziti/.