Tento vegetariánský recept je na canh (polévku) z různých druhů zeleniny. Pokud se do tohoto receptu pustíte, tak se neváhejte pochlubit v komentářích či na facebooku. Jak je z použitých surovin znát, je to záležitost pro opravdové specialisty. Všem, kteří si neví rady se předem omlouvám, ale recept mi přišel opravdu zajímavý, tak ho zveřejnuji především pro inspiraci.
Suroviny
- 200g dýně
- 100g bílých brambor (taro)
- 100g batátů
- 100g čínských dlouhých fazolí
- 100g luffy – tivuku
- 1 sušený kokos
- jeden list “listového tofu” (bean curd skin, tàu hũ ky)
- 50g batátové mouky
- 2 tofu
- 5 jidášových uch
- dlouhé vlasové nudle (bún)
- 100g arašídů
- olej, cukr, sůl, (glutamát)
- malý zázvor, bobkový list
- 5 poupat denivky plavé
Předtím než začnete aneb příprava
Batátovou mouku nechte nasáknout trochou studené vody. Dlouhé vlasové nudle nechte nasáknout ve vodě dokud nezměknou. Poté je rozstřihejte na 5 – 6 dílů. Poupata Denivky vložte do vody, a až vyplavou na hladinu, tak z nich odstraňte stonek a poté je pořádně promyjte ve studené vodě. Houby nechte nasáknout, odstraňte nožičky a promyjte. Batáty oloupat, namočit ve slané vodě a osušit. Těsně před jejich vařením je nakrájejte na kostičky a promyjte.
Dýni, bílé brambory a závor oloupejte a pokrájejte na kostky. Čínským fazolím odstraňte konce a pokrájejte je na přibližně 4cm dílky.
Luffu – Tivuk oloupejte, odstraňte semena ze středu a nakrájejte na plátky. Polovinu arašídů povařte ve vodě, oloupejte a následně hezky opražte a rozdrťte.
Sušený kokos zalijte horkou vodou (přibližně 1 hrnek) a přeceďte. Opakujte to samé ještě jednou.
Samotný var
Druhý kokosový výluh smíchejte na pánvi s batátovou moukou a počkejte až “těstíčko/jíška” změkne. Přidejte bílé brambory, batáty a fazole a vše podusíme do měkka (vodu dolévejte dle potřeby). Poté přidejte lístky Denivky, houby, nudle, oříšky a Tivuk.
Když je vše uvařené, tak nakonec jídlo dochuťte cukrem, solí a zázvorem. Hrnec odstraňte ze sporáku a přidejte první kokosový výluh a bobkový list.
Jak pokrm podávat
Do malé misky (sev.vn. bát) vložíme lžíci polévky a zasypeme praženými arašídy. Pokrm servírujeme s čerstvými ( v rámci možností) nudlemi (bún), salátem, sladkou omáčkou a opraženým rýžovým papírem a oříšky.