Canh kiểm – vietnamská vegetariánská polévka

Tento vegetariánský recept je na canh (polévku) z různých druhů zeleniny. Pokud se do tohoto receptu pustíte, tak se neváhejte pochlubit v komentářích či na facebooku. Jak je z použitých surovin znát, je to záležitost pro opravdové specialisty. Všem, kteří si neví rady se předem omlouvám, ale recept mi přišel opravdu zajímavý, tak ho zveřejnuji především pro inspiraci.

Suroviny

  • 200g dýně
  • 100g  bílých brambor (taro)
  • 100g batátů
  • 100g čínských dlouhých fazolí
  • 100g luffy – tivuku
  • 1 sušený kokos
  • jeden list “listového tofu” (bean curd skin, tàu hũ ky)
  • 50g batátové mouky
  • 2 tofu
  • 5 jidášových uch
  • dlouhé vlasové nudle (bún)
  • 100g arašídů
  • olej, cukr, sůl, (glutamát)
  • malý zázvor, bobkový list
  • 5 poupat denivky plavé

Předtím než začnete aneb příprava

Batátovou mouku nechte nasáknout trochou studené vody. Dlouhé vlasové nudle nechte nasáknout ve vodě dokud nezměknou. Poté je rozstřihejte na 5 – 6 dílů. Poupata Denivky vložte do vody, a až vyplavou na hladinu, tak z nich odstraňte stonek a poté je pořádně promyjte ve studené vodě. Houby nechte nasáknout, odstraňte nožičky a promyjte. Batáty oloupat, namočit ve slané vodě a osušit. Těsně před jejich vařením je nakrájejte na kostičky a promyjte.

Dýni, bílé brambory a závor oloupejte a pokrájejte na kostky. Čínským fazolím odstraňte konce a pokrájejte je na přibližně 4cm dílky.

Luffu – Tivuk oloupejte, odstraňte semena ze středu a nakrájejte na plátky. Polovinu arašídů povařte ve vodě, oloupejte a následně hezky opražte a rozdrťte.

Sušený kokos zalijte horkou vodou (přibližně 1 hrnek) a přeceďte. Opakujte to samé ještě jednou.

Samotný var

Druhý kokosový výluh smíchejte na pánvi s batátovou moukou a počkejte až “těstíčko/jíška” změkne. Přidejte bílé brambory, batáty a fazole a vše podusíme do měkka (vodu dolévejte dle potřeby). Poté přidejte lístky Denivky, houby, nudle, oříšky a Tivuk.

Když je vše uvařené, tak nakonec jídlo dochuťte cukrem, solí a zázvorem. Hrnec odstraňte ze sporáku a přidejte první kokosový výluh a bobkový list.

Jak pokrm podávat

Do malé misky (sev.vn. bát) vložíme lžíci polévky a zasypeme praženými arašídy. Pokrm servírujeme s čerstvými ( v rámci možností) nudlemi (bún), salátem, sladkou omáčkou a opraženým rýžovým papírem a oříšky.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty dle druhu, Vegetariánská jídla se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *