vietnamské jídlo

Vysoce návyková úprava známé vietnamské Bunčy

Venku je zima a gril leží zaprášený někde v garáži. Ti méně šťastní ho ani nemají a na nejoblíbenější české vietnamské jídlo, bún chả, musejí chodit někam do vietnamských restaurací. Bunča na grilu prostě nemá chybu. Co ale dělat, pokud gril nemáte a jídlo prostě chcete doma uvařit? 10 z 9 Vietnamců doporučuje, udělejte ji […]

Read full story Comments { 1 }
IMG_4170

Jak udělat základní domácí sladkokyselou vietnamskou omáčku?

Možná jste si někdy všimli, že Vietnamci skoro nesolí. Na stolech běžně nestojí solnička, ale podivné cosi, co si lijí do jídla. Pokud jste už někdy vietnamskou kuchyni okusili, tak jste možná zaregistrovali, že většina jídel se něčím dochucuje. A to nejznámější něco vám dnes představím. Jedná se o Nước chẩm (čte se to přibližně […]

Read full story 6 komentářů
IMG_4160

Recept na vietnamské letní závitky

Vietnamské letní závitky jsou skvělým předkrmem a pokud se během dlouhých zimních či letních večerů nudíte, naučte se….rolovat! Jestli jste již někdy NĚCO rolovali, tak vám to půjde samo. Nic na tom není. Suroviny seženete od místních Vietnamců a jsou relativně levné. Pak vám již nic nebrání začít kuchtit. Jídlo se skládá z nejznámější vietnamské […]

Read full story 7 komentářů

Jak udělat vietnamská víza online

Poslední dobou mi stále více píšete jak zařídit vietnamská víza. Udělal jsem tedy stránky vietnamisa.cz, kde jsem celý postup popsal. Na tomto webu najdete článek také, ale není tak podrobný a aktuální. Od roku 2013 se podmínky pro udělení víza do Vietnamu (online) trochu změnili, takže pokud zrovna do Vietnamu jedete, tak si stránky určitě […]

Read full story 2 komentáře
IMG_3575

Saigon bistro v Moskevské

Stále více přibývá nových vietnamských restaurací. Rozhodli jsme se tedy, že vám postupně přineseme podrobné recenze na každou z nich. Dnes jsme se vydali do poměrně nově otevřeného občerstvení Saigon bistro v Moskevské ulici ve Vršovicích. Elegantnější “bistro styl” nás neurazil Při pohledu zvenčí tento podnik nevypadá extra vábně, ale jakmile vstoupíte dovnitř, budete mile […]

Read full story Comments { 1 }
Divoká chryzantéma - cải cúc

Divoká chryzantéma – Cải cúc

Vietnamské jméno: Tần Ô, Cải Cúc Běžně používaný český název: Divoká chryzantéma Botanický název : Asteraceae, Chrysanthemum  Coronarium Popis: Zelené díraté listy, podobné listům okrasných chryzantém. Listy divoké chryzantémy jsou však širší a zelenější. Oblast výskytu: Lze ji nalézt po celé Asii Chuť: Silná, hořká chryzantémová příchuť Použití v kuchyni: Nejčastěji se nasekaná přidává do […]

Read full story Comments { 0 }
Alokázie - Môn bạc hà

Stonek Alokázie – Môn bạc hà

Vietnamský název: Môn bạc Hà Český název: Stonek sloního ucha Botanický název: Araceae, Alocasia  Odora Popis: Velká rostlina (s mnoha oddenky), obrovskými listy a velkými dužinatými stonky. Místa výskytu: Asie, Jižní Amerika Chuť: Stonky mají velmi jemnou, houbovitou chuť. Použití v kuchyni: Stonky se oloupou, nakrájí a přidávají se do rybích polévek a některých smažených jídel. […]

Read full story 2 komentáře
Kopr - Thì là

Kopr – Thí là

Vietnamské jméno: Thì Là Běžně používané české jméno: Kopr Botanické jméno : Apiaceae, Anthenum  Graveolens Místo výskytu: Evropa, střední a JZ Asie Chuť: jako kopr:D Použití v kuchyni: Široce užíván v severním Vietnamu. Často se z něj děla rybí koprová polévka. Také se přidává do rybích marinád. Léčivé použití: Rozmnožování: semeny

Read full story Comments { 1 }
Nakládaná mrkev a daikon po vietnamsku - đồ chua

Nákládaná bílá ředkev s mrkví – Đồ chua

Dnes přináším  recept opět z vietnamské kuchyně. Jedná se o jednoduchý, ale pro milce vietnamské stravy docela důležitý recept. Doporučuji se ho naučit a naloženou skleničku mít stále připravenou v ledničce. Nákladou mrkev s ředkví -đồ chua (přibližná výslovnost: “do ťua”) použijeme zejména při výrobě vlastní bánh mì nebo jako doplněk k jídlům s rýží […]

Read full story 2 komentáře
Bánh chứng - vietnamský novoroční koláč

Kolik kilogramů myšího trusu je zapotřebí ke kontaminování 2,5 tun novoročních koláčů?

Dneska jsem narazil na tento článek. Připomnělo mi to, že se vlastně opět blíží nový lunární rok, takže Vietnamci všude na světě mají s přípravami napilno.) V několika bodech bych rád zmínil pár věcí, které mě zaujaly… Mluvčí policie si pravděpodobně spletl bambusový list s banánovým listem, přestože si listy nejsou příliš podobné. Koláče jsou […]

Read full story 10 komentářů