Další z nudlí, které Vietnamci baští jsou tzv. “miến” – prostě skleněné nudle. Miến se vyrábějí ze zelených fazolí a mořských řas. Jsou velmi oblíbené – stejně jako všechny ostatní druhy vietnamských nudlí a ve Vietnamu k sehnání takřka všude. Základní recept, ke kterému můžeme miến použít bude kuřecí polévka.
Suroviny:
- jedno kilové kuře
- 5g sušených polních hub – vietnamsky “nấm hương” – netuším jaký je správný druhový český název, takže na vietnamských polích hledejte toto
- 200g skleněných nudlí
- koriandr
- čerstvé bylinky
- pepř
- citronové listy
- chilli
- jarní cibulku
- sušenou cibuli
- zázvor
- různá dochucovací koření
- olej
- rdesno
Příprava
Z kuřete odstraníme vnitřnosti, promyjeme ho a dáme celé vařit. Když je pěkně uvařené, tak ho vyndáme a obereme z něj maso, které natrháme na malé kousky.
Promyjte a nasekejte kuřecí játra, žaludek a srdce. Polní houby naložte do vody a počkejte než změknou. Poté je nakrájejte na plátky. Na pánvi lehce opečte zázvor a sušenou cibuli, podrťte a šoupněte to do hrnce s kuřecím vývarem.
Umyjte a nasekejte rdesno, nať jarní cibulky, koriandr a bylinky.
Zbytek jarní cibulky osmažte do zlatova na přiraveném rozpáleném oleji. Přidejte játra, žaludek, srdce a houby a smažte tak dlouho, dokud to nevypadá hotově. Nakonec to dochuťte pepřem; případně Vaším oblíbeným kořením.
Skleněné nudle naložte do vody a když změknou, tak je nakrájejte. Přidejte je do kastrolu s vroucím vývarem a chvilinku je povařte.
Do misek položte na dno nudle, na ně osmažené vnitřnosti a kuřecí maso. Dozdobte vše bylinkami a přelijte vroucím vývarem.
Podávejte horké s plátky chilli papričky a pepřem.
Ty houby se jmenují
Shiitake, česky houževnatec jedlý (Lentinula edodes)
Hej Tome je pravda že vietnamské nudle jsou nezdravá,jakože obsahují hliník….???
Říkali ty lidi z Novy na tn.cz
Dík za odpověd 🙂
Tož možná to jest pravda Honzíku!:D