Panang-Beef-Curry-1024x768

Hovězí maso na palmovém cukru

Další z khmerských receptů – tentokrát na výborné hovězí maso vařené v kokosové šťavě a palmovém cukru🙂 Zkuste to! A pokud Vám to bude chutnat, tak dejte vědět. Co potřebujete na hovězí maso na palmovém cukru 500g hovězího masa 2 a půl lžíce palmového cukru 1 lžička soli Jak na Kroeung – khmerskou curry pastu […]

Read full story Comments { 0 }
Daikon, velká bílá ředkev či čínská/japonská ředkev. Vietnamsky củ cải trắng.

Daikon – velká bílá ředkev – củ cải trắng

Vietnamský název: củ cải trắng Běžně použivný český název: ředkev, bílá ředkev, čínská či japonská ředkev, daikon Bíla ředkev se v České republice běžně prodává v supermarketech. Má lehce pálivou chuť. Lze jíst syrová, vařená, smažená či nakládaná do bánh mì. Používá se jako příloha jídel nebo do salátů. Vařený daikon chutná podobně jako řepa. […]

Read full story 5 komentářů
salatpomelo

Ochutnejte kambodžský pomelový salát s krevetami

Khmersky se salát řekne “Nhoam”. Nhoam je v Kambodži oblíbené jídlo a dělá se v rámci malých i velký oslav. Každá rodina má svůj zaručený recept na ten nejlepší. Ve své podstatě a v použitých ingrediencích se jednotlivé saláty příliš neliší. Většinou se jedná o směs specialní kambodžské sušené a vyuzené ryby, sušených krevet, čerstvého […]

Read full story 3 komentáře
ky-thuat-canh-tac-cay-rau-mui

Koriandr – Rau mùi

Vietnamský název: Rau mùi / Ngò (jihovietnamsky) Běžně používaný český název: koriandr Botanický název: Apiaceae , Coriandrum sativum   Popis rostliny: Starší  lístky koriandru jsou široké, mladé lístky jsou tenké a malé. Stonek koriandru je mimořádně voňavý a ještě chutnější než lístky. Použití v kuchyni: Koriandr se používá jako ozdoba jídel či se přidává do polévek. […]

Read full story Comments { 0 }
rau-dang

Hořká bylinka – Bakopa drobnolistá – Rau đắng

Vietnamský název: Rau đắng Běžně používaný název: hořká bylinka Botanický název: Bacopa monnieri (ve vietnamských zdrojích nejsou jednotní, v každém zdroji je jiné botanické jméno) Přirozený výskyt: Afrika, Asia a Austrálie. Roste v nížinách s vyšší koncentrací vody. Chuť:  hořká Kuchyňské použití: Používá se nejčastěji jako zelenina k lẩu (vietnamským hot potům). Dále se používá […]

Read full story Comments { 0 }
he1

Čínská pažitka – Hẹ

Vietnamský název: Hẹ Běžně používaný český název:: čínská pažitka, česneko-pažitka Botanický název:: Allium tuberosum Přirozený výskyt: Jihovýchodní Asie Chuť: Její chuť je někde mezi chutí cibule, česneku a pórku. Použití v kuchyni: dává se jako přísada do polévek, dušených pokrmů, závitků či nasekaná jako obloha. Léčivé použití: je skvělým zdrojem vitamínů C a A (karoten) […]

Read full story 3 komentáře
nemchua

1. slovníček – druhy vietnamských bánh mì

Tenhle článek se bude hodit především tomu, kdo jede do Vietnamu (u nás nabídka baget není zatím dostatečně rozšířená). Navazuje na včerejší článek o bánh mì a najdete ho v sekci slovníčky, kde budou postupně přibývat další podobné slovníčky jako je tento. Kdy se Vám podobný slovníček může hodit? Když si ho vytisknete a vezmete […]

Read full story Comments { 0 }
Vietnamská bazalka

Vietnamská bazalka – Húng Quế Việt Nam

Vietnamský název: Rau Quế Việt Nam , Húng Quế Việt Nam Běžně používaný český název: Vietnamská bazalka Botanický název: Lamiaceae, Ocimum spp. Jak vietnamská bazalka vypadá: Má fialové stonky a  malé fialové nebo bílé kvítky. Podobá se thajské/asijské bazalce. Chuť: má voňavé bazalkové aroma Použití vietnamské bazalky v kuchyni: V kuchyni se používá syrová. Přidává se spolu s […]

Read full story 2 komentáře
SONY DSC

Recept na Bánh mì – plněnou křupavou bagetu na vietnamský způsob

Bánh mì (baňmí) je další z vietnamských kultovních jídel a čas kdy Češi nebudou jíst nic jiného teprve přijde. Ve Vietnamu ji najdete skoro na každém rohu a její cena se pohybuje od pěti do deseti korun. Kvalita je různá, chuťe jsou vždy výborné…Netrpíte-li přehnaným strachem o své zdraví, tak musíte testovat, než najdete  svoji […]

Read full story 8 komentářů
IMG_2711

Nemáte rádi cvrčky? Usmažte si je k obědu! Recept na smažené cvrčky

Khmerská kuchyně je známá svojí rozmanitostí a druhovou pestrostí připravovaných pokrmů. Určitě jste někdy slyšeli, že tu jedí takřka cokoliv.  Khmerové si pochutnají na smažených pavoucích, larvách, cvrčcích a jiných dobrotách. Pomalu zjišťuji, že něco pravdy na tom bude. Upřímně jsem ale čekal, že tu budou prodávat podobné mňamky na každém rohu a zas tak […]

Read full story 7 komentářů