Kuřecí phở s rýžovými nudlemi

Phở gà či chcete-li vietnamská kuřecí polévka je jedním z nejznámějších vietnamských jídel. Je oblíbená zejména v severní části Vietnamu. V jižněji položených oblastech ji samozřejmě najdete také, ale není tam rozšířena tak hojně. Připravuje se podobně jako ostatní phở. Pokud byste rádi poznali její nezaměnitelnou chuť, tak se budete muset vypravit do Hanoje. Ti z Vás, kteří se tam zrovna nechystají se ji mohou pokusit uvařit doma podle tohoto receptu.

Suroviny:

  • 400g kuřecích stehen (případně slepičích)
  • 1 kuřecí krk, 2 kuřecí křidélka a 2 kuřecí pařátky
  • 1000g vepřových kostí
  • 1 sušená a následné osmažená cibulka
  • 3 litry vody
  • 1 kus zázvoru, také osmažíme
  • 50g sušených a dobře promytých krevet
  • 1000g rýžových nudlí

K dochucení můžete použít:

  • vietnamskou rybí omáčku (Nước mắm)
  • chilli omáčku (Ớt tưới)
  • Jarní cibulku
  • Koriandr
  • různé čerstvé bylinky
  • citron, limetku
  • pepř
  • ocet

Příprava

Dobře promyjte vepřové kosti a dejte je do hrnce lehce povařit. Poté je vyjměte a hrnec vyčistěte. Kosti znovu promyjte, vraťte je do hrnce, nalijte vodu a dejte je pozvolna vařit.

V druhém hrnci uvařte všechno kuřecí maso. Když je dostatečně měkké tak ho vytáhněte, nechte chvíli schladnout a maso oddělte od kostí a nekrájejte napříč vlákny. Vše si připravte stranou.

Dále nakrájejte sušenou opečenou cibuli a zázvor a společně s krevetami přidejte do hrnce s vepřovými kostmi. Vše pozvolna vařte dokud vám tuk nestoupne na povrch.

Když jste si jistí, že je vše připravené, tak vývar sceďtě do jiného hrnce. Předtím než phở budete servírovat, tak smíchejte oba dva vývary dohromady. Nezapomeňte vše nakonec dochutit rybí omáčkou a kořením.

Na závěr umyjte a nakrájejte nať jarní cibulky, koriandr, čerstvé bylinky a citron (limetku). Rýžové nudle přelijte horkou vodou, zamíchejte a sceďte.

Do misky vložte nejprve nudle, na mě poklaďte nakrájené maso, koriandr, čerstvé bylinky, jarní cibulku a vše zalijte horkým vývarem.

Phở si v misce můžete dochutit chilli, citronem či octem.

About Tomáš Procházka

Vystudoval jsem vietnamistiku na FF UK a od té doby se o Vietnam úpěnlivě zajímám. Strašně rád zkouším nové recepty a toulám se vietnamskými tržnicemi. Nejčastěji navštěvuji Sapu nebo dnes už spíš Malešice. Cestovatelský duch se ve mně nezapře, takže pokud jsem v České republice, tak si to konpenzuji alespoň takhle a přítelkyni doma zásobuji vietnamskými jídly.

Připojte se k příznivcům vietnamské kuchyně

Jednou za týden až čtrnáct dní vám budu zasílat tipy na zajímavé vietnamské recepty a novinky, které objevím.

,

3 Responses to Kuřecí phở s rýžovými nudlemi

  1. D_L 18.6.2010 at 11.51 #

    Nebo si zajeďte do tržnice SAPA v Praze v Písnici, kde jsou jídla minimálně tak dobrá jako ve Vietnamu, případně do Holešovické tržnice;-)

  2. Lukáš Jurčík 17.10.2012 at 13.07 #

    Krásný recept, výborné stránky!
    Cibuli do vývaru jsem viděl připravovat také opalováním na otevřeném ohni. Kamarádova žena zase opéká rozpůlenou cibuli a celý zázvor nasucho na plotýnce a přidává oloupané a pokrájené do zcezeného vývaru.

  3. Nguyễn Văn Tôm 13.11.2012 at 23.40 #

    Díky, s cibulí je to pravda. Připravuji nový upgrade receptu s polévkou…

Napsat komentář