Rychlý vývar z vepřových žebírek

Žebírka na vietnamskou polévku Canh
Vývar z vepřových žebírek  je jednoduchá a rychlá polévka. Často se podává pouze jako doplněk k hlavnímu jídlu (rýži). Patří do kategorie „lidových“ pokrmů a ve Vietnamu ji dostanete v levnějších bistrech. Jí se spíše až po hlavním jídle. Hlavním jejím účelem je doplnění, ve Vietnamu tolik potřebných, tekutin.
Srovnáme-li délku a postup příprav této polévky a známější vietnamské polévky Pho, tak zjistíme, že tato Canh je opravdová rychlovka. Neznamená to však, že je méně chutá. Všechny vietnamské polévky jsou chuťové vyvážené a výborné. Když se vám nebude chtít vařit Pho, tak si uvařte rychlou Canh.

Suroviny

  • 1 konzerva bambusových klíčků nebo ještě lépe bambusových výhonků
  • 2,5 l vody
  • 400g vepřových žebírek
  • 10 baby rajčátek
  •  koriandr, jarní cibulka či červená cibule
  • rybí omáčka, sůl
  • voda

Postup přípravy

Nejlepší je žebírka nasekat na menší kousky, vložit do hrnce a nechat rychle přejít varem. Jakmile se lehce (několik sekund) voda převaří, tak žebírka vyjmeme, vodu slijeme a hrnec vyčistíme. Tímto krokem docílíme čistšího vývaru a to je u vietnamských polévek cílem.
Do hrnce přilijeme vodu, osolíme 3 lžičkami soli a vaříme na mírném ohni přibližně 45 – 70 minut. Jde o to, aby maso na žebírkách hezky změklo.
Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Místo bambusových klíčků je lepší použít bambusové výhonky, ale vystačíte si i sklíčky. Pokud máte bambusové výhonky, tak je před přidáním do polévky naškrabejte vidličkou a převařte ve vodě. Zbavíte je tak silného aroma. Slijte vývar, přidejte do hrnce rajčátka a zbylé suroviny a vše nechte povařit.

Vývar dochuťte solí a rybí omáčkou. Na talíři můžete jídlo dozdobit bylinkami.

Vietnamská polévka Canh Mang Nau Suon

Vietnamská polévka Canh Mang Nau Suon

Vietnamská polévka Canh Mang Nau Suon

Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Polévky, Recepty dle druhu, Recepty dle území, Vietnam. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Rychlý vývar z vepřových žebírek

  1. Jindruša napsal:

    Dobrý den,
    recept mně zaujal, jen by mně zajímalo, co to tam je za houby? To jsou normální žampiony? Nebo něco special vietnamského? V receptu o tom není zmínka. dík moc za odpovědˇ. JK

  2. Dobrý den, jsou to normální žampiony:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *